ΑΘΗΝΑ
13:25
|
01.07.2024
ΔΝΤ: Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία απειλεί το νομισματικό σύστημα.
ΔΝΤ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση της Δύσης να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει το Κίεβο εξακολουθεί να απειλεί τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου, προειδοποίησε ο Γκάβιν Γκρέι, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουκρανία.

«Καλούμε τις εμπλεκόμενες χώρες να διασφαλίσουν ότι οι όποιες ενέργειες έχουν επαρκή νομική βάση και δεν υπονομεύουν τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, σχολιάζοντας την απόφαση της Ομάδας των Επτά (G7) να χρησιμοποιήσει έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει το Κίεβο.

Νωρίτερα, η Ομάδα των Επτά συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το οποίο θα επιστραφεί σε βάρος των τόκων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση.

Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Ε.Ε. και οι χώρες της G7 δέσμευσαν σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται στην Ε.Ε., κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο. Μέχρι πρόσφατα, η Ε.Ε. συζητούσε τρόπους χρήσης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας μόνο για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να ενέχει μακροπρόθεσμα κινδύνους φήμης για το ευρωπαϊκό νόμισμα και προέτρεψε «να κοιτάξουμε πέρα από τη συγκεκριμένη σύγκρουση» και να αναζητήσουμε άλλους τρόπους χρηματοδότησης του Κιέβου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την παραβίαση όλων των κανόνων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κλοπή το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν στοχεύει μόνο στα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και στα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει εάν κατασχεθούν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επίσης τη δυνατότητα να μην επιστρέψει τα κεφάλαια που διατηρούσαν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία και τα οποία είχαν δεσμευτεί ως απάντηση στην κατάσχεση των ρωσικών κρατικών αποθεμάτων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ενεργήσουμε αμοιβαία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρόμπερτ Φίτσο: Σύντομα πίσω στα καθήκοντά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Πύρινο… υπουργικό συμβούλιο: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, επανέλαβε ο Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ: Πέμπτος υποψήφιος ο Μιχάλης Κατρίνης

Η Μιλένα Αποστολάκη μπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα