ΑΘΗΝΑ
08:01
|
02.07.2024
Γύρω στο 65% των ψηφοφόρων εκτιμάται πως θα προσέλθει στις κάλπες και σχεδόν ο ένας στους τρεις θα ψηφίσει υπέρ της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή περίπου 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γαλλία, στον πρώτο από τους δύο γύρους των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ήττα της κεντρώας συμμαχίας του στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι περίπου το 65% των ψηφοφόρων θα προσέλθουν στις κάλπες, έναντι 47,5% το 2022, και σχεδόν ο ένας στους τρεις εξ αυτών θα ψηφίσει υπέρ του κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 π.μ. (τοπική ώρα), ενώ οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας ψήφισαν νωρίτερα το Σάββατο.

Από τον πρώτο γύρο θα εκλεγούν όσοι συγκεντρώσουν το 51% των ψήφων εάν η προσέλευση αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας. Εάν κανείς δεν πετύχει κάτι τέτοιο, πράγμα που αναμένεται να συμβεί σε πολλές από τις 577 περιφέρειες, στον δεύτερο γύρο περνούν όσοι υποψήφιοι ξεπεράσουν το 12,5%. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό 12,5%, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε δεύτερο γύρο.

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, διευρυμένη και από την απορρόφηση ενός τμήματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα λίγο πάνω από το 35% των ψήφων. Λίγο κάτω από το 30% εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογική δύναμη του Νέου Λαϊκού Μετώπου που περιλαμβάνει Κεντροαριστερά, Πράσινους και την ριζοσπαστική αριστερά της «Ανυπότακτης Γαλλίας» υπό τον Μελανσόν, ενώ τρίτη και λίγο κάτω από το 20% εκτιμάται ότι θα βρεθεί η παράταξη του προέδρου Μακρόν, η οποία το 2022 ήταν πρώτη και είχε τη σχετική πλειοψηφία στην προηγούμενη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Με αυτά τα ποσοστά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο αριθμός των εδρών που θα έχει μετά τον δεύτερο γύρο, ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα είναι μεταξύ 220 και 295, δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο οι εκτιμήσεις δίνουν από 120 ως 200 έδρες και για την παράταξη Μακρόν ανάμεσα στις 70 και τις 130 έδρες. Τέλος, από 30 έως 60 εκτιμάται ότι θα είναι οι βουλευτές που θα εκλέξει το – ακρωτηριασμένο λόγω της προσχώρησης του προέδρου του στο κόμμα της Λεπέν – Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο ρόλος του οποίου, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ρυθμιστικός.

Ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Ζορντάν Μπαρντελά, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη Γαλλία και δεσμεύτηκε να περιορίσει τη μετανάστευση καθώς και να ακυρώσει το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν.Ο Μπαρντέλα είπε ότι θα μειώσει τους ενεργειακούς φόρους, θα απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία και θα αποτρέψει τους διπλής υπηκοότητας πολίτες από το να αναλάβουν θέσεις εργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της Γαλλίας. Ο Μπαρντέλα υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη, να αποκαταστήσει την τάξη και να αλλάξει το νόμο για να διευκολύνει την απέλαση αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα.

Η πλατφόρμα τού Νέου Λαϊκού Μετώπου, που εμφανίζεται ως κύριο ανάχωμα στον κίνδυνο της ακροδεξιάς, περιλαμβάνει την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων για τη μετανάστευση και τις συντάξεις και αύξηση του κατώτατου μισθού. Θέλει επίσης να «αναγνωρίσει αμέσως το παλαιστινιακό κράτος» και να σταματήσει «την ένοχη υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης» προς την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τέλος, το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν που αποτελεί μέρος του συνασπισμού Ensemble (Together), κινείται στον άξονα στήριξης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και κινήθηκε στην σύ

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράσινο φως από τον Μαδούρο για επανέναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ

Η απάτη της Μαρίν Λεπέν

Σαμαράς: «Δεν ξέρω ποιους ακούει ο Μητσοτάκης και επιμένει στο λάθος»

Θα αντισταθεί ή θα παραδοθεί η γαλλική Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα