ΑΘΗΝΑ
15:26
|
02.07.2024
Μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Καραϊβικής βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς πλησιάζει ο πρώτος τυφώνας της σεζόν στον Ατλαντικό.
Αυτή η δορυφορική εικόνα GOES της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας δείχνει την τροπική καταιγίδα Beryl
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Καραϊβικής βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς ο Beryl ενισχύεται στον πρώτο τυφώνα της σεζόν του 2024 στον Ατλαντικό, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για μια «πολύ επικίνδυνη» καταιγίδα κατηγορίας 3, αναφέρει το Al Jazeera.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) είπε ότι ο Beryl – που αναδεύεται στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μπαρμπάντος – στις 12:30 GMT την Κυριακή αναμένεται να φέρει «απειλητικούς για τη ζωή ανέμους και κύμα καταιγίδας» όταν φτάσει στα Windward Islands νωρίς τη Δευτέρα.

Τα Μπαρμπάντος, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες και η Γρενάδα ήταν όλα υπό προειδοποιήσεις για τυφώνα, ενώ οι προειδοποιήσεις ή παρακολουθήσεις για τροπική καταιγίδα ίσχυαν για τη Μαρτινίκα, το Τομπάγκο και τη Ντομίνικα, ανέφερε το NHC στην τελευταία του γνωμοδότηση.

Τα αυτοκίνητα εμφανίστηκαν παρατεταγμένα σε πρατήρια καυσίμων στην πρωτεύουσα των Μπαρμπάντος, Μπρίτζταουν, ενώ τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία ήταν γεμάτα με αγοραστές που αγόραζαν τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες. Ορισμένα νοικοκυριά είχαν ήδη επιβιβαστεί στις περιουσίες τους.

Ο Beryl είναι τώρα μόνο ο τρίτος τυφώνας κατηγορίας 3 που καταγράφηκε ποτέ στον Ατλαντικό τον Ιούνιο, μετά την Audrey το 1957 και την Alma το 1966, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τυφώνων Μάικλ Λόουρι .

«Μόνο πέντε μεγάλοι τυφώνες [κατηγορίας 3+] έχουν καταγραφεί στον Ατλαντικό πριν από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Ο Μπέριλ θα ήταν ο έκτος και πιο πρώιμος σε αυτή την μακρινή ανατολή στον τροπικό Ατλαντικό», δημοσίευσε ο Λόουρι στο X.

«Αναμένονται καταστροφικές ζημιές από τον άνεμο»

Το NHC είπε περίπου στις 5 το πρωί (09:00 GMT) της Κυριακής, η μέγιστη σταθερή ταχύτητα ανέμου του Beryl είχε αυξηθεί σε σχεδόν 160kph με υψηλότερες ριπές. Μια τόσο ισχυρή καταιγίδα που σχηματίζεται νωρίς στην εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό – η οποία διαρκεί από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Νοεμβρίου – είναι εξαιρετικά σπάνια, είπαν οι ειδικοί.

«Οι συνθήκες τυφώνα αναμένονται στην περιοχή προειδοποίησης τυφώνα ξεκινώντας νωρίς τη Δευτέρα», ανέφερε το NHC, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και καταιγίδες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη στάθμη του νερού έως και 2,7 μέτρα πάνω από το κανονικό.

«Αναμένονται καταστροφικές ζημιές από τον άνεμο όπου το οφθαλμικό τοίχωμα του Beryl κινείται μέσα από τμήματα των Windward Islands», πρόσθεσε το NHC, υποδεικνύοντας ότι οι ταχύτητες του ανέμου σε ορισμένες τοποθεσίες θα μπορούσαν να είναι 30 τοις εκατό ισχυρότερες από αυτές που αναφέρονται στη συμβουλή τους.

Ο Beryl είναι πιθανό να περάσει ακριβώς νότια των Μπαρμπάντος νωρίς τη Δευτέρα και στη συνέχεια να κατευθυνθεί στην Καραϊβική Θάλασσα ως μεγάλος τυφώνας σε μονοπάτι προς την Τζαμάικα. Αναμένεται να εξασθενήσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, αλλά θα παραμείνει τυφώνας καθώς κατευθύνεται προς το Μεξικό.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για μια απειλητική για τη ζωή κύμα καταιγίδας σε περιοχές όπου το Beryl θα φτάσει στην ξηρά, με βροχή έως και 150 mm για τα Μπαρμπάντος και τα κοντινά νησιά.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δήλωσε στα τέλη Μαΐου ότι αναμένει φέτος να είναι μια «εξαιρετική» περίοδος τυφώνων, με έως και επτά καταιγίδες κατηγορίας 3 ή υψηλότερη.

Το πρακτορείο ανέφερε τις θερμές θερμοκρασίες του Ατλαντικού Ωκεανού και τις συνθήκες που σχετίζονται με το καιρικό φαινόμενο La Nina στον Ειρηνικό για την αναμενόμενη αύξηση των καταιγίδων.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, έχουν γίνει πιο συχνά και καταστροφικά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί και εντολή εκκένωσης της Χαν Γιούνις- «Δεν έχει μείνει ασφαλές μέρος»

Δίκη Τραμπ: Μερική ασυλία αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο- «Τρομερή αδικία» λέει ο Μπάιντεν

Κένυα: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου παρά την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: Ζητούν συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ για τον ομοφοβικό λόγο στα ΜΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα