ΑΘΗΝΑ
12:40
|
02.07.2024
Οι Ουρουγουανοί προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε προκριματικές εκλογές ενόψει της προεδρικής κούρσας του Οκτωβρίου.
Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Luis Lacalle Pou παρευρίσκεται σε συνάντηση κατά τη διάρκεια της 63ης Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών της MERCOSUR και των συνδεδεμένων κρατών, στο Museu do Amanha (Μουσείο του Αύριο) στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 7 Δεκεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ουρουγουανοί προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε προκριματικές εκλογές ενόψει της προεδρικής κούρσας του Οκτωβρίου, στην οποία η αριστερή αντιπολίτευση φαίνεται να προηγείται σύμφωνα με δημοσκοπήσεις με τους ψηφοφόρους να ανησυχούν για την αύξηση της ανισότητας και της δημόσιας ασφάλειας, αναφέρει το Reuters.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι κρυώνουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό του προέδρου Λουίς Λακάλε Που, παρά την επιτυχή καθοδήγηση της αγροτικής οικονομίας 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών οπισθοδρομήσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λακάλε Που, 50 ετών, αγωνίστηκε να υποστηρίξει τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του εγκλήματος ναρκωτικών που βλάπτει τη φήμη της Ουρουγουάης ως φάρου σταθερότητας στην ταραγμένη Νότια Αμερική. Μια αντιληπτή αδυναμία του κράτους πρόνοιας και η αυξανόμενη διαφθορά έχουν επίσης πλήξει το κόμμα του.

Αυτό οδήγησε τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Ευρύ Μετώπου, ο οποίος κυβέρνησε από το 2004 έως το 2015, να προηγείται των κύριων κεντροδεξιών κομμάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο Ουρουγουανός δημοσκόπος Cifra προβλέπει ότι το Ευρύ Μέτωπο θα λάβει υποστήριξη 47% τον Μάιο, περίπου 15 μονάδες μπροστά από το Εθνικό Κόμμα του Λακάλε Που, την κύρια δύναμη εντός του κυβερνώντος συνασπισμού. Ωστόσο, το ευρύτερο συντηρητικό μπλοκ μαζί θα έπαιρνε περίπου το 43%.

Περίπου το 10% παραμένει αναποφάσιστο υποδηλώνοντας ότι οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι στενές.

Όποιος κερδίσει στις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου, ή πιο πιθανό σε δεύτερο γύρο Νοεμβρίου, θα χρειαστεί να μειώσει τα υψηλά ποσοστά ανθρωποκτονιών, να βελτιώσει το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, να ισορροπήσει το εμπόριο με τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας και να διατηρήσει σε τροχιά μια οικονομία που αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 4% φέτος.

Ο Λακάλε Που παραμένει δημοφιλής, αλλά το υπουργικό του συμβούλιο συγκλονίστηκε από κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία και διαφθορά. Ο ίδιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για άμεση επανεκλογή.

Ο Λακάλε Που κέρδισε οριακά τις εκλογές το 2019 σχηματίζοντας έναν «πολύχρωμο συνασπισμό» συμπεριλαμβανομένου του κεντρώου Κόμματος του Κολοράντο, τον οποίο σχεδιάζει να αντιγράψει ο επιλεγμένος διάδοχός του, Αλβάρο Ντελγκάδο.

Ο Ντελγκάδο έχει προταθεί ως υποψήφιος για τη συνέχεια, έχοντας διατελέσει επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου και αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του Εθνικού Κόμματος, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Αρκετοί υποψήφιοι για την προεδρία του μικρότερου Κόμματος του Κολοράντο έχουν δηλώσει ότι θα ενωθούν πίσω από τον υποψήφιο του Εθνικού Κόμματος για να αποτρέψουν την επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία.

Η πιο αμφισβητούμενη κούρσα ηγεσίας βρίσκεται εντός της αντιπολίτευσης του Ευρύ Μετώπου μεταξύ δύο αριστερών δημάρχων πόλεων.

Ο Γιαμαντού Όρσι, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης περιοχής της Ουρουγουάης και πρώην δάσκαλος, αναμένεται να κερδίσει την Καρολίνα Κόσε, δήμαρχο της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός. Η εμπειρία του Όρσι και η δημόσια έγκριση από τον πρώην πρόεδρο Χοσέ Μουχίκα, σύμβολο της λατινοαμερικανικής αριστεράς, σήμαιναν ότι ήταν σε καλύτερη θέση για να κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα, είπαν οι αναλυτές.

«Η Ουρουγουάη σήμερα είναι μια ανασφαλής και άνιση χώρα», είπε ο Όρσι στο Reuters ενόψει των προκριματικών ψηφοφοριών, υποσχόμενος «μια σύγχρονη αριστερά» που θα αντιστρέψει τα επιζήμια ποσοστά «φτώχειας και εξαθλίωσης».

Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 π.μ. τοπική ώρα (11:00 GMT) και κλείνουν στις 19:30, με τα πρώτα exit poll να αναμένονται γύρω στις 21:00.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Barclays: Ακτιβιστές καταγγέλλουν τον χορηγό του Γουίμπλεντον για υποστήριξη του Ισραήλ

Εκτέλεση εν ψυχρώ στο Ψυχικό (upd)

Καμπανάκι για το δημογραφικό: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ θανάτων-γεννήσεων

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού: Σε ποιες περιοχές αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα