ΑΘΗΝΑ
17:55
|
02.07.2024
Οι Χούθι παρουσίασαν το δικής τους παραγωγής μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας που χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στο ελληνικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Transworld Navigator.
Το θαλάσσιο drone μπορεί να μεταφέρει κεφαλή από 1.000 έως 1.500 κιλά και έχει ταχύτητα έως και 45 ναυτικά μίλια την ώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης από το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ παρουσίασαν το δικής τους παραγωγής μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας που χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στο ελληνικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Transworld Navigator στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το TASS.

Το βίντεο που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah που ανήκει στους Χούθι δείχνει το μη επανδρωμένο σκάφος Toofan the Destroyer και τη στιγμή της επίθεσης στο σκάφος. Αναφέρεται ότι το θαλάσσιο drone μπορεί να μεταφέρει κεφαλή από 1.000 έως 1.500 κιλά και έχει ταχύτητα έως και 45 ναυτικά μίλια την ώρα. Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι το drone σκάφος «έχει υψηλή καταστροφική δύναμη και μπορεί να λειτουργεί σε όλες τις θαλάσσιες συνθήκες».

Οι Χούθι ανέλαβαν την επίθεση στο Transworld Navigator στις 23 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) το ελληνικό σκάφος που έπλεε υπό σημαία Λιβερίας στην Ερυθρά Θάλασσα υπέστη ζημιά μέσης βαρύτητας και συνέχισε το ταξίδι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν ελαφρά.

Μετά την κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει πλήγματα στο ισραηλινό έδαφος και θα απαγορεύσει σε πλοία που συνδέονται με το εβραϊκό κράτος να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ Στενά μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα. Από τα μέσα Νοεμβρίου 2023, οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε δεκάδες πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Σε απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού και ξεκίνησε την Επιχείρηση Prosperity Guardian για να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας και την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Έκτοτε, οι στρατοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιούν τακτικά κοινά πλήγματα στους στρατιωτικούς στόχους των ανταρτών σε όλη την Υεμένη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κένυα: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου παρά την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα: Βήματα προς έναν ενιαίο Ευρωστρατό

Barclays: Ακτιβιστές καταγγέλλουν τον χορηγό του Γουίμπλεντον για υποστήριξη του Ισραήλ

Η απάτη της Μαρίν Λεπέν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα