ΑΘΗΝΑ
12:41
|
02.07.2024
Με τη συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) και του τσέχικου ANO του Αντρέι Μπάμπις.
Θα χρειαστεί την υποστήριξη κομμάτων από τουλάχιστον τέσσερις άλλες χώρες για να αναγνωριστεί ως επίσημη ομάδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) της Αυστρίας, το Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα ANO της Τσεχίας, με επικεφαλής τον Αντρέι Μπάμπις ανακοίνωσαν τον σχηματισμό μιας νέας συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να προτείνουμε αυτή τη νέα πλατφόρμα», είπε ο Όρμπαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του FPO Χέρμπερτ Κικλ και τον Μπάμπις του ANO, ζητώντας τη στήριξη άλλων κομμάτων.

Η νέα συμμαχία ονομάζεται «Πατριώτες για την Ευρώπη» και θα χρειαστεί την υποστήριξη κομμάτων από τουλάχιστον τέσσερις άλλες χώρες για να αναγνωριστεί ως επίσημη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η ακροδεξιά σημείωσε ιδιαίτερα κέρδη στις τελευταίες εκλογές, καθώς απαιτούνται κόμματα από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σχηματιστεί επίσημα μια νέα πολιτική ομάδα.

«Μια νέα εποχή ξεκινά εδώ και η πρώτη, ίσως αποφασιστική στιγμή αυτής της νέας εποχής είναι η δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής παράταξης που θα αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική», είπε ο Όρμπαν.

Οι τρεις άνδρες υπέγραψαν ένα «πατριωτικό μανιφέστο», που υπόσχεται «ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη» αντί για «πόλεμο, μετανάστευση και στασιμότητα» που έφερε η «ελίτ των Βρυξελλών», σύμφωνα με τον Όρμπαν.

Το αυστριακό FPO του Κικλ, ήταν έως τώρα μέρος της ομάδας Identity and Democracy, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας και την Ιταλική Λίγκα, ενώ το ANO του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας και ευρωσκεπτικιστή Αντρέι Μπάμπις, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποχωρεί από το Renew Europe.

Η νέα συμμαχία διαμορφώνεται καθώς η Ουγγαρία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από τη Δευτέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜέΡΑ25: Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλας

Καρφιά από Μπακογιάννη σε Σαμαρά: Κατέθεσε προσωπική πικρία, ότι «δεν τον παίζουνε»

Στην Πολωνία ο Σολτς με τη βαλίτσα του γεμάτη με «πολεμικές αποζημιώσεις» και αμυντικές συνεργασίες

Πράσινο φως από τον Μαδούρο για επανέναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα