ΑΘΗΝΑ
14:27
|
02.07.2024
Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν τον στρατό του Σουδάν λένε ότι έχουν καταλάβει μια βασική πρωτεύουσα πολιτείας στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Μαχητές επιβιβάζονται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού εξοπλισμένου με πυργίσκο στην περιοχή του Ανατολικού Νείλου του ευρύτερου Χαρτούμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν τον στρατό του Σουδάν για περισσότερο από ένα χρόνο λένε ότι έχουν καταλάβει μια βασική πρωτεύουσα πολιτείας στα νοτιοανατολικά της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, αναφέρει το Al Jazeera.

«Έχουμε απελευθερώσει τη 17η Μεραρχία Πεζικού από τη Σίνγκα [την πρωτεύουσα της πολιτείας Σενάρ]», ανακοίνωσαν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Χ το Σάββατο.

Η Χίμπα Μόργκαν του Al Jazeera, η οποία αναφέρει από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, είπε ότι η RSF αποκτά τον έλεγχο ενός αυξανόμενου αριθμού εδαφών σε όλο το Σουδάν, ειδικά στα ανατολικά και δυτικά τμήματα του νότου της χώρας.

«Ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής του Νταρφούρ, με εξαίρεση την ελ-Φασέρ, η οποία είναι η μόνη εναπομείνασα πόλη υπό τον έλεγχο του στρατού και των συμμαχικών ομάδων», είπε.

Ο Μόργκαν είπε ότι ο σουδανικός στρατός δεν αμφισβητεί τη δήλωση της RSF ότι έχει αναλάβει τον έλεγχο της 17ης Μεραρχίας Πεζικού.

«Ωστόσο, λένε ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να είναι παρούσες στην πόλη και εξακολουθούν να πολεμούν», είπε. «Αυτό που μπορούμε σίγουρα να επιβεβαιώσουμε είναι ότι οι άμαχοι έχουν γίνει μάρτυρες συγκρούσεων και πολλοί από αυτούς άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη από χθες [Σάββατο] και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη σήμερα [Κυριακή] το πρωί».

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Το Σουδάν έχει κυριευτεί από πόλεμο από τον Απρίλιο του 2023, όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ δυνάμεων πιστών στον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και των RSF με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο.

Η σύγκρουση στη χώρα των 48 εκατομμυρίων έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κένυα: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου παρά την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

Barclays: Ακτιβιστές καταγγέλλουν τον χορηγό του Γουίμπλεντον για υποστήριξη του Ισραήλ

Η απάτη της Μαρίν Λεπέν

Θα αντισταθεί ή θα παραδοθεί η γαλλική Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα