ΑΘΗΝΑ
23:52
|
14.11.2024
Το Πακιστάν πρόκειται να ξεκινήσει τη 2η φάση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου για την αποστολή Αφγανών προσφύγων χωρίς έγγραφα πίσω στη χώρα τους.
Οι άνθρωποι υπόκεινται σε έλεγχο στα χαρτιά τους καθώς χρησιμοποιούν την κύρια διάβαση στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν στο Torkham του Πακιστάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πακιστάν πρόκειται να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου για την αποστολή Αφγανών προσφύγων χωρίς έγγραφα πίσω στη χώρα τους, μεταδίδει το Al Jazeera.

Από την Κυριακή, οι αρχές είναι πιθανό να εκδιώξουν περισσότερους από 800.000 Αφγανούς από τη χώρα, αφού περίπου 541.000 αναγκάστηκαν να φύγουν σε πρώτη φάση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Εάν δεν φύγουν οικειοθελώς, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν σύλληψη και απέλαση.

Πριν από την πρώτη φάση του επαναπατρισμού, η πακιστανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν σχεδόν 4,4 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες, εκ των οποίων περίπου 1,73 εκατομμύρια ήταν χωρίς έγγραφα.

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την καταστολή, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια και την προβληματική οικονομία.

Η εντολή απέλασης ήρθε εν μέσω μιας δραματικής αύξησης των ένοπλων επιθέσεων σε όλο το Πακιστάν, με την κυβέρνηση να αποδίδει τις επιθέσεις σε ομάδες και υπηκόους που εδρεύουν στο Αφγανιστάν, έναν ισχυρισμό που η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν απέρριψε.

Η Φιλίπα Κάντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στο Ισλαμαμπάντ, είπε στο Al Jazeera ότι το Πακιστάν θα πρέπει να εξετάσει τα προφίλ των Αφγανών χωρίς έγγραφα πριν τους εκδιώξει, καθώς πολλοί από αυτούς «χρειάζονταν διεθνή προστασία».

«Είναι πρόσφυγες. Δεν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Είναι απλώς άνθρωποι που τράπηκαν σε φυγή και χρειάζονται προστασία», είπε η Κάντλερ, προσθέτοντας ότι εάν οποιοσδήποτε Αφγανός υπήκοος εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά».

Ο Καμάλ Χάιντερ του Al Jazeera, αναφέροντας από τον προσφυγικό καταυλισμό Khazana στην πόλη Πεσαβάρ που φιλοξενεί περίπου 1.300 Αφγανικές οικογένειες, είπε ότι οι πρόσφυγες έχουν παρακαλέσει τη διεθνή κοινότητα και την πακιστανική κυβέρνηση να τους δώσουν περισσότερο χρόνο «ώστε να φύγουν με αξιοπρεπή τρόπο».

«Παραπονούνται ότι γίνονται επιδρομές στα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αυτή τη χώρα σε πολύ άθλια κατάσταση», είπε ο Χάιντερ, προσθέτοντας ότι «ήταν πολύ δύσκολο να φύγεις αφού πέρασες μια ζωή σε μια χώρα και μετά αναγκάστηκες να φύγεις».

Το Πακιστάν δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1951 που προστατεύει τα δικαιώματα των προσφύγων. Η χώρα δεν διαθέτει επίσης εσωτερικούς νόμους για την προστασία των προσφύγων, καθώς και διαδικασίες για τον καθορισμό του καθεστώτος των ατόμων που αναζητούν διεθνή προστασία εντός των συνόρων της.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο δίωξης για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στο Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ

Κλεισμένος σε σολάριουμ 39χρονος Αμερικανός- Βρέθηκε νεκρός μετά από τρεις μέρες

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Πρώην υπουργός της Ν.Δ. στο πλευρό του γυναικοκτόνου στο Αγρίνιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα