ΑΘΗΝΑ
14:43
|
02.07.2024
Το Ομάν φιλοξένησε την Κυριακή έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των Χούθι
¨Ανθρωποι επανενώνονται με συγγενείς τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαναά κατά τη διάρκεια της δεύτερης συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και των ομάδων Χούθι στην Υεμένη στις 15 Απριλίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ομάν φιλοξένησε την Κυριακή έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων ανταλλαγής κρατουμένων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ της κυβέρνησης της Υεμένης και της ανταρτικής ομάδας Χούθι, αναφέρει το Anadolu.

«Ελπίζουμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δήλωσε ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Ματζίντ Φανταέλ στο Anadolu.

«Το θεμελιώδες αίτημα μας ως κυβερνητική ομάδα είναι η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απαχθέντων, χωρίς καμία διάκριση», πρόσθεσε.

Ζήτησε να συμπεριληφθεί η πολιτική προσωπικότητα της Υεμένης Μοχάμεντ Καχτάν σε οποιαδήποτε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τους Χούθι.

Ο Καχτάν είναι εξέχουσα προσωπικότητα στο Κόμμα Islah, το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Υεμένης, και ένα από τα τέσσερα άτομα που αναφέρονται στο ψήφισμα 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο επιβάλλει την απελευθέρωση αυτών των ατόμων από την ομάδα Χούθι.

Κρατήθηκε από τους Χούθι στις 5 Απριλίου 2015, λίγο αφότου η ομάδα τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η οικογένειά του δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ή την κατάστασή του.

Από τις διαβουλεύσεις τους στη Στοκχόλμη το 2018, η κυβέρνηση της Υεμένης και οι Χούθι παρουσίασαν λίστες με περισσότερους από 15.000 κρατούμενους, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει αβέβαιος.

Τον Απρίλιο του 2023, με τη διευκόλυνση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ, οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν περίπου 900 κρατούμενους μετά από διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

Η Υεμένη έχει μια σχετική ηρεμία από τον Απρίλιο του 2022 σε μια σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία μεταξύ δυνάμεων πιστών στη νόμιμη κυβέρνηση και της ομάδας Χούθι, η οποία ελέγχει διάφορες επαρχίες και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, από το 2014.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δίκη Τραμπ: Μερική ασυλία αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο- «Τρομερή αδικία» λέει ο Μπάιντεν

Κρεμλίνο: Μικρής σημασίας η επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο

Κένυα: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου παρά την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: Ζητούν συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ για τον ομοφοβικό λόγο στα ΜΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα