ΑΘΗΝΑ
05:00
|
03.07.2024
Παραμένουν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της Αττικής για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.
Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Σταμάτα, διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύσκολο ήταν το Σαββατοκύριακο για την Αττική, η οποία δοκιμάστηκε σε δύο μεγάλα μέτωπα φωτιάς, στην Κερατέα και στη Σταμάτα. Τις πρώτες πρωινές ώρες δεν υπήρχε κάποιο ενεργό μέτωπο παρά μόνο διάσπαρτες εστίες. Στις περιοχές αυτές παραμένουν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα μέτωπα της Αττικής για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές συνέχισαν όλο το βράδυ το έργο της κατάσβεσης των «δύο εξαιρετικά επικίνδυνων πυρκαγιών», όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τα δύο πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν την Κυριακή στην Αττική, σε Κερατέα και Σταμάτα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στη Σταμάτα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και εν μέσω σφοδρών ανέμων, μετά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και την καθοριστική συνεισφορά των εναέριων μέσων δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο. 

Στην περιοχή επιχειρούσαν όλο το βράδυ 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς εκδόθηκαν 5 μηνύματα του 112 και πραγματοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών της Αμυγδαλέζας, της Ροδόπολης και της Γαλήνης.

Στην πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Πλάκα Κερατέας, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες περιοχές. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα. Και στην πυρκαγιά της Κερατέας ήχησε πολλές φορές το 112, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιος Γεώργιος Θορικού και Άγιος Κωνσταντίνος προς ασφαλή κατεύθυνση. 

Τέλος, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σταμάτα: Σε ισχύ εκτροπές στη κυκλοφορία

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Τροχαίας, από την περιοχή της Σταμάτας παραμένουν σε ισχύ οι εκτροπές:

1) Μεγ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας Αιλια
2) Μεγ. Αλεξάνδρου και Παπαφλέσσα
3) Μεγ. Αλεξάνδρου και Λ. Μαραθώνος
4) Πλ. Σταμάτας
5) Π΄. Δροσιάς
6) Λ. Δροσιάς – Σταμάτας και Λ. Ροδοπόλεως
7) Χελμού και Λ. Μαραθώνος
8) Διονύσου και Καΐρη
9) Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
10) Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνίων

Στα υπόλοιπα σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Νεκρός στη Ροδόπη

Ένας 45χρονος έχασε την ζωή του χθες στη Ροδόπολη από ανακοπή καρδιάς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα μέλη της ΟΠΚΕ, που συνέδραμαν στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σταμάτα, εντόπισαν τον 45χρονο χωρίς τις αισθήσεις του σε αυλή σπιτιού στη Ροδόπολη και τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Στη συνέχεια ο άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Φωτιές σε Δίστομο, Ριτσώνα και Ζάκυνθο

Φωτιά σημειώθηκε χθες και στο Δίστομο όπου για την κατάσβεση σε δασική έκταση, βορειανατολικά, επιχείρησαν τη νύχτα 56 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικίες και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας δεν παρουσιάζει ενεργό μέτωπο.

Το ίδιο ισχύει και για τη Ριτσώνα, όπου η φωτιά χθες έκαψε εργοστάσιο προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, και τη νύχτα συνέχισαν να επιχειρούν 42 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Αυτή την ώρα, πρωί της Δευτέρας, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής και σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Ζακύνθου. Το μέτωπο της φωτιάς ήταν σχετικά μεγάλο, ενώ η περιοχή που ξέσπασε ήταν δύσβατη αλλά δεν απειλήθηκαν κατοικίες. Στο σημείο επιχείρησαν 14 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου και 30 άνδρες ενώ πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Με το πρώτο φως της ημέρας ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Erickson και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ (PZL), ξεκίνησαν ρίψεις νερού, βοηθώντας τις επίγειες δυνάμεις να θέσουν το πύρινο μέτωπο υπό μερικό έλεγχο.

Σήμερα υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Κρήτη σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κοζάνη: Άνδρας έδεσε το σκυλί του σε φορτηγάκι και το έσερνε στο χωριό

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νότια Αφρική: Δολοφόνησαν τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του ύψους Ζακ Φρίταγκ

Θεσσαλονίκη: 13χρονος κατηγορείται για τον βιασμό 8χρονου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα