ΑΘΗΝΑ
10:55
|
22.11.2024
Τρεις εβδομάδες μετά τον θρίαμβο των ευρωεκλογών η Εθνική Συμμαχία της Λεπέν επιβεβαίωσε τη θέση της ως ηγετική πολιτική δύναμη. Μέτωπο για τον δεύτερο γύρο.
Θα αναγκαστεί ο Μακρόν σε μία άβολη συγκατοίκηση, που θα τον αποδυναμώσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιμεταναστευτική Εθνική Συμμαχία της Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε νικήτρια του πρώτου γύρου των εκλογών, χθες Κυριακή στη Γαλλία, σε μια εξαιρετικά υψηλού κινδύνου εκλογική διαδικασία που θα μπορούσε να παραδώσει την κυβέρνηση της χώρας στα χέρια ενός ακροδεξιού κόμματος, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μακρόν ήλπιζε να παρουσιάσει τις εκλογές ως μια τελική αναμέτρηση μεταξύ του «προοδευτικού» στρατοπέδου του και των αντίπαλων «λαϊκιστικών» δυνάμεων. Η στρατηγική είχε λειτουργήσει στο παρελθόν, με τους ψηφοφόρους να συγκεντρώνονται δύο φορές πίσω του –πολλοί απρόθυμοι– για να νικήσουν τη Λεπέν στους δεύτερους γύρους των προεδρικών εκλογών, το 2017 και το 2022. Αλλά αυτή τη φορά, το σχέδιο δεν φαίνεται να πέτυχε…

Η ξαφνική προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης πέτυχε να επανενώσει την κατακερματισμένη αριστερά της Γαλλίας – με μια ταχύτητα που αιφνιδίασε το παλάτι των Ηλυσίων και άνοιξε νέες δυναμικές.

Όπως όλα δείχνουν, το στοίχημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, αμέσως μετά την ήττα του συνασπισμού του στις εκλογές, γύρισε μπούμερανγκ καθώς κατετάγη μόλις στην τρίτη θέση, με δεύτερη την νεοσύστατη συμμαχία της Αριστεράς και όλα παραμένουν ανοιχτά ως τον επόμενο γύρο την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Τρεις εβδομάδες αφότου νίκησε τους αντιπάλους της στις ευρωεκλογές παρά τη μικρή συμμετοχή η Εθνική Συμμαχία της Μαρί Λεπέν επιβεβαίωσε τη θέση της ως ηγετική πολιτική δύναμη της Γαλλίας σε έναν πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη προσέλευση των τελευταίων τριών δεκαετιών καθώς κυμάνθηκε σε ποσοστό πάνω από 65%, η υψηλότερη σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ προκήρυξε τις τελευταίες πρόωρες εκλογές στη Γαλλία το 1997.

Το στρατόπεδο της Λεπέν εξασφάλισε μια σαφή νίκη, αν και όχι καθοριστική, πράγμα που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει αβέβαιο ενόψει του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου. Ο Μακρόν , η απόφαση του οποίου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είχε καταπλήξει φίλους και εχθρούς, προέτρεψε τους ψηφοφόρους ψηφοφόροι να συσπειρωθούν κατά της ακροδεξιάς την ερχόμενη Κυριακή. 

Η Εθνική Συμμαχία και οι δεξιοί σύμμαχοί της πήραν το 33,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο, μπροστά από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με 28,1%, ενώ η συμμαχία του Μακρόν, Ensemble, έμεινε στην τρίτη θέση με 21%, ακολουθούμενη από τους συντηρητικούς Les Républicains και τους εταίρους τους με 10%.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ακροδεξιό στρατόπεδο κερδίζει από 230 έως 280 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σε απόσταση αναπνοής από τις 289 έδρες που απαιτούνται για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τέτοιες προβλέψεις, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολες, λόγω των δύο γύρων ψηφοφορίας και του αριθμού ρεκόρ των περιφερειών στις οποίες θα αναμετρηθούν τρεις υποψήφιοι. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από μέρες πυρετωδών συναλλαγών, καθώς τα κόμματα διαβουλεύονται για να συνάψουν συμμαχίες σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες ή να αποχωρήσουν από άλλες.

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από  επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του Μακρόν. Απευθυνόμενη στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της, η φυσική ηγέτης της ακροδεξιάς κάλεσε τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν περαιτέρω το κόμμα της και να του δώσουν την «απόλυτη πλειοψηφία» των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή της Γαλλίας που διαθέτει μεγαλύτερες εξουσίες από τη Γερουσία.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Μακρόν θα αναγκαστεί να ορκίσει τον Μπαρντελά, ως πρωθυπουργό σε μια άβολη συγκατοίκηση, που θα τον αποδυναμώσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, ενώ η Γαλλία θα οδηγηθεί στην πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας μετά το καθεστώς του Βισύ που συμμάχησε με τους Ναζί.

Ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα, εκτιμούν αναλυτές, θα είναι ένα διχασμένο κοινοβούλιο στο οποίο κανένας συνασπισμός δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, φέρνοντας αδιέξοδο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγετική στρατιωτική της δύναμη.

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε, από την πλευρά του, ο μόλις 28 ετών υποψήφιος πρωθυπουργός της ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά. Ο δεύτερος γύρος θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Το πώς θα τοποθετηθεί το αποδυναμωμένο μπλοκ του Μακρόν τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να καθορίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 7ης Ιουλίου.

Οι αριστεροί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος ηγείται του σκληρού αριστερού La France inoumise (LFI), έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα αποσύρουν όλους τους υποψηφίους που ήρθαν τρίτοι στις εκλογικές τους περιφέρειες, προκειμένου να μην διασπαστεί η ψήφος ενάντια στην ακροδεξιά. «Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος την Εθνική Συμμαχία», τόνισε ο Μελανσόν.

Η κίνηση ασκεί πίεση στο κυβερνών στρατόπεδο να ανταποδώσει με ανάλογες αποσύρσεις. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος φαίνεται βέβαιο ότι θα χάσει τη θέση του, είπε ότι το κυβερνών κόμμα θα αποσύρει τους υποψήφιούς του μόνο σε εκλογικές περιφέρειες όπου ο εναπομείνας αντίπαλος της Εθνικής Συμμαχίας «συμμερίζεται τις ρεπουμπλικανικές αξίες μας». Η διατύπωση υποδηλώνει ότι το κόμμα πιθανότατα θα αρνηθεί να αποσύρει υποψηφίους υπέρ του LFI του Μελανσόν, το οποίο το στρατόπεδο του Μακρόν έχει χαρακτηρίσει «εξτρεμιστικό». 

«Η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι η ακροδεξιά δεν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία», πρόσθεσε ο Ατάλ. «Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στην Εθνική Συμμαχία». 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, κάλεσε σε έναν μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο. «Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε. «Αντιμέτωποι με την Εθνική Συμμαχία, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συμμαχία στον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου. «Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα