ΑΘΗΝΑ
10:29
|
03.07.2024
Η φωτιά στη Χίο καίει σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μετόχι Σιδηρούντας- Ενισχύονται οι δυνάμεις στην Κω
Φωτογραφία από την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα Χίου: alithia.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χίο λίγο μετά τις 10 το πρωί, η οποία εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση μέσα σε ρεματιά, στην περιοχή Μετόχι Σιδηρούντας, με τις αρχές να προχωρούν σε προληπτική εκκένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για φωτιά στην περιοχή Λάμπης, μια ρεματιά στο ύψος του κοιμητηρίου του χωριού που βγαίνει στο Μετόχι και κατευθύνεται σε δύο μέτωπα.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα 89 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ από αέρος έχουν κινητοποιηθεί πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. αλλά και πέντε υδροφόρες του δήμου Χίου, που καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τη φωτιά και να αποτρέψουν την επέκτασή της σε κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες, Τα τρία αεροσκάφη τύπου Air Tractor που επιχειρούν, απογειώθηκαν από το Στεφανοβίκειο του Βόλου για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα,  τρεις πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ, σύμφωνα με τοπικά μέσα, αναζητείται ένας ηλικιωμένος άνδρας, από το χωράφι του οποίου πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Ήδη, πάντως, στις 11:30 εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να απομακρυνθούν προς την παραλία του Μετοχίου ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Αυγωνύμων Κώστας Δροσινός, στο Ράδιο Αλήθεια υπάρχει ένα μεγάλο μέτωπο στο Μετόχι, όπου οι φλόγες πλησιάζουν σε σπίτια στον παραλιακό οικισμό.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών που ανοίγουν αντιπυρική ζώνη πάνω από το Μετόχι ώστε να εμποδίσουν την φωτιά να κινηθεί προς τον Σιδηρούντα, την ίδια ώρα που με τις ρίψεις νερού από αέρος επιχειρείται να περιοριστεί το μέτωπο προς Αψηλές για να ανακοπεί η πορεία προς Ελίντα.

Πυρκαγιά στην περιοχή Αντιμάχεια της Κω

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, κοντά στην περιοχή «Πόρτες» στην Αντιμάχεια της Κω, με τις φλόγες να καίνε στα διάσπαρτα σημεία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η κατάσταση φαίνεται βελτιωμένη.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού και εθελοντές και συγκεκριμένα, επιχειρούν 26 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος (αναμένεται και μία ομάδα της 1ης ΕΜΟΔΕ) με οκτώ οχήματα. Από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

«Η εικόνα είναι βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σε έκτακτη ενημέρωση.

Νωρίτερα, ήχησε μήνυμα 112 για εκκένωση στον οικισμό Καρδάμαινα και απομάκρυνση των κατοίκων προς Αντιμάχεια. Μάλιστα, όσοι τουρίστες και κάτοικοι είναι στην περιοχή και δεν έχουν όχημα, ενημερώθηκαν ότι μπορούν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να απομακρυνθούν.

Σημειώνεται πως, προς το παρόν, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. 

Λόγω των ισχυρών ανέμων, τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι φλόγες επεκτάθηκαν στον ΧΥΤΑ, που βρίσκεται στην περιοχή.

Φωτιά στο Κατωφύγι Κρήτης- Εκκενώνονται οικισμοί

Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα και από αέρος δύο ελικόπτερα, ενώ η εκδόθηκαν και δύο μηνύματα από το 112.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 στάλθηκε στους κατοίκους, καλώντας όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου. Νωρίτερα, οι κάτοικοι καλούνταν να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Πυρκαγιά στον Δήμο Γορτυνίας του Ηρακλείου Κρήτης

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και, συγκεκριμένα, επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ γίνονται ρίψεις από δύο ελικόπτερα.

Προηγουμένως, μήνυμα του 112 έφτασε στους κατοίκους της περιοχής, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγγνώμη Αυγενάκη για την επίθεση σε υπάλληλο του αεροδρομίου (upd)

Ψώρα, ψείρες, ανεμοβλογιά: Δερματικές ασθένειες εξαπλώνονται στα παιδιά της Γάζας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο 13χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 8χρονου (upd)

Ινδία: 121 οι νεκροί από ποδοπάτημα σε θρησκευτική τελετή (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα