ΑΘΗΝΑ
13:11
|
04.07.2024
Χρησιμοποιεί το τένις για να καλύψει τον ρόλο της στη χρηματοδότηση της κλιματικής κρίσης και τη στήριξη των εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες διαφημιστικές πινακίδες, σε σταθμούς του μετρό κοντά στο Γουίμπλεντον, όπου χθες ξεκίνησε το διάσημο τουρνουά τένις, έχουν αντικατασταθεί με έργα τέχνης που καταγγέλλουν την χορηγία του τουρνουά από την τράπεζα Barclays, η οποία κατηγορείται ότι διατηρεί δεσμούς με εταιρείες που προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ, την ίδια ώρα που στηρίζει και τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Οι διοργανωτές του τουρνουά δέχονται πιέσεις να αφαιρέσουν την τράπεζα από τον κατάλογο των χορηγών, από ομάδες για το κλίμα και αντιπολεμικούς ακτιβιστές που κατηγορούν την Barclays ότι χρησιμοποιεί το τουρνουά για να καλύψει τον ρόλο της στη χρηματοδότηση της κλιματικής κρίσης και να «κρύψει την ευθύνη της για τον ρόλο της στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ».

Μια αφίσα που δημιούργησε ο Ντάρεν Κάλεν για την καμπάνια, δείχνει έναν τενίστα να αιμορραγεί στο γήπεδο δίπλα σε έναν κρατήρα με τη φράση «Από τη Γάζα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κάνουμε ένα φόνο», ενώ μία άλλη δείχνει δύο χέρια, το ένα ενός τενίστα και το άλλο ενός τραπεζίτη, να συναντιούνται με τις λέξεις: «Συνεργάτες στο έγκλημα και τη γενοκτονία για το κλίμα».

Την «παρέμβαση» στις διαφημιστικές πινακίδες, υλοποίησε η κολεκτίβα καλλιτεχνών και ακτιβιστών Brandalism, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε: «Η αγαπημένη εικόνα του Γουίμπλεντον με τις φράουλες και την κρέμα έχει αμαυρωθεί πλήρως από την απόφασή των διοργανωτών να συνεργαστούν με την Barclays, την πιο τοξική τράπεζα στην Ευρώπη, που συνεχίζει να ρίχνει εκατομμύρια στο εμπόριο όπλων και ορυκτών καυσίμων και σε εταιρείες που οδηγούν το κλιματικό χάος.

Ο Ματ Μπόνερο, ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη δράση, δήλωσε: «Η Barclays συνεχίζει να χρηματοδοτεί εταιρείες ορυκτών καυσίμων όπως η Shell και η BP, γι’ αυτό δείχνουμε στο Wimbledon ότι αυτή η συνεργασία είναι μια επικύρωση της συνενοχής της τράπεζας στην κλιματική κατάρρευση. Δεν υπάρχει τένις σε έναν νεκρό πλανήτη».

Χθες Δευτέρα, διαδηλωτές έξω από το Centre Court, το κύριο γήπεδο τένις στο All England Lawn Tennis and Croquet Club διαδήλωσαν με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, την ώρα που κόσμος έκανε ουρά για να μπει στα γήπεδα.

«Η Barclays είναι από τους βασικούς χρηματοδότες εταιρειών που επενδύουν στον βομβαρδισμό της Γάζας και ασκούμε πίεση σε αυτές να σταματήσουν», τόνισαν διαδηλωτές, καταγγέλλοντας ότι η τράπεζα «αντλεί χρήματα για τη σφαγή γυναικών και παιδιών» την ώρα που κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Φράουλες του Γουίμπλεντον μολυσμένες με παλαιστινιακό αίμα, ευγενική προσφορά της Barclays».

Η Barclays είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, έχοντας επενδύσει 235 δισ. δολάρια από το 2016. Μια έκθεση της Campaign Against Arms Trade υποστηρίζει, επίσης, ότι η τράπεζα διατηρεί μετοχές σε οκτώ εταιρείες που παρέχουν όπλα, εξαρτήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λεπτή κόκκινη γραμμή

Φωτιές λόγω κεραυνών σε Διόνυσο, Μαραθώνα και Χαλάνδρι

Σούπερ Μάρκετ: Μείωση 1,92% στις τιμές προϊόντων από τον Ιούνιο του 2023 στο 2024

Έρχεται κακοκαιρία στην Αττική-Ήχησε το 112

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα