ΑΘΗΝΑ
17:25
|
04.07.2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση της δίκης του Τραμπ, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως «επικίνδυνο νομικό προηγούμενο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία παρέχει μερική ασυλία στον πρώην πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, από ποινική δίωξη.

Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρόεδρος χαίρει ασυλίας για «επίσημες πράξεις», αλλά όχι για «ανεπίσημες πράξεις», επιστρέφοντας την υπόθεση σε δικαστή, για να καθορίσει ποιες ενέργειες εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες, «σπρώχνοντας» την δίκη κατά του Τραμπ για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «υπονομεύει το κράτος δικαίου» και αποτελεί «τρομερή αδικία» για τους Αμερικανούς πολίτες. Ακόμη, τόνισε ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, δεν είναι υπεράνω του νόμου και εξέφρασε ανησυχία ότι η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ποινική υπόθεση κατά του Τραμπ, πιθανώς εμποδίζοντας την επίλυσή της πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές,στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως, η απόφαση αυτή, ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια στις ενέργειες του προέδρου, καθιστώντας, τελικά, απίθανο το ενδεχόμενο να δικαστεί ο Τραμπ για τον φερόμενο ρόλο του στις ταραχές στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου, πριν από τις εκλογές.

Η απόφαση, που θεωρείται σημαντική νίκη για τον Τραμπ, παρέχει μερική ασυλία σε όλους τους πρώην προέδρους, προστατεύοντας τις ενέργειες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων τους, ενώ οι ιδιωτικές τους πράξεις υπόκεινται σε δίωξη.

Η πλειοψηφία των δικαστών παραχώρησε στον Τραμπ ασυλία για τις αλληλεπιδράσεις του με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με τις εκλογές του 2020. Ωστόσο, τρεις δικαστές διαφώνησαν, με την δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ να δηλώνει ότι η απόφαση ουσιαστικά τοποθετεί τον πρόεδρο υπεράνω του νόμου. Αυτή η απόφαση θα επηρεάσει επίσης άλλες ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τα απόρρητα έγγραφα στη Φλόριντα, αλλά και την εκλογική υπόθεση στη Γεωργία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στη Βρετανία: Μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες- Τα ξημερώματα το πρώτο exit poll

Καταιγισμός ρουκετών και drone κατά του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία διοικητή της Χεζμπολάχ

Γαλλία: Εκκενώνεται το Παλάτι των Βερσαλλιών για «περιστατικό ασφαλείας»

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα