ΑΘΗΝΑ
19:09
|
04.07.2024
Αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός των θυμάτων. Μεταξύ των θυμάτων είναι 108 γυναίκες και επτά παιδιά, δήλωσε ο αξιωματούχος του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές.
Επιζήσασες του ατυχήματος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τραγωδία μετατράπηκε μια θρησκευτική τελετή στην πολιτεία Ούταρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ποδοπατήθηκαν από το πλήθος και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ο τελευταίος απολογισμός της τραγωδίας ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 121. Αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Το συμβάν συνέβη σε ένα χωριό στην περιοχή Χάθρας, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, στη βόρεια Ινδία, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές.

Το πολύνεκρο ατύχημα συνέβη την Τρίτη σε ένα χωριό στην περιοχή Χάθρας, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της εθνικής πρωτεύουσας, Νέο Δελχί. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, Ασίς Κουμάρ, δήλωσε στο Associated Press ότι τουλάχιστον 60 πτώματα έχουν καταφθάσει σε νεκροτομεία της περιοχής, ενώ ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε στο Reuters ότι «υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί».

Το ποδοπάτημα συνέβη καθώς οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να ακολουθήσουν έναν θρησκευτικό ηγέτη με το όνομα Bhole Baba, καθώς αποχωρούσε μετά την εκδήλωση, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία στη Χάθρας δήλωσε ότι περισσότεροι από 150 τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομεία, μετά το περιστατικό.

O Bhole Baba

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην τηρήθηκαν οι κανονισμοί για την διεξαγωγή της τελετής, καθώς οι αρχικές αναφορές κάνουν λόγο για πάνω από 15.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για την εκδήλωση, η οποία είχε άδεια για περίπου 5,000 άτομα.

Μια επιζήσασα, η Τζυότι, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το ποδοπάτημα συνέβη αμέσως μόλις τελείωσε η εκδήλωση. «Όλοι έσπευδαν να φύγουν … Δεν υπήρχε διέξοδος και οι άνθρωποι έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον», είπε.

Ο ηγέτης της πολιτείας Ούταρ Πραντές, Γιόγκι Αντιτιανάθ, διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ. «Έχουν δοθεί οδηγίες στους αρμόδιους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις διάσωσης σε πολεμικό επίπεδο και να παράσχουν κατάλληλη θεραπεία στους τραυματίες», αναφέρει επίσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πολύνεκρα ατυχήματα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εκδηλώσεων στην Ινδία. Τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2016, μετά από τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε από απαγορευμένη επίδειξη πυροτεχνημάτων, σε έναν ναό κατά τον εορτασμό της ινδουιστικής Πρωτοχρονιάς. Η έκρηξη διέλυσε κτίρια και προκάλεσε φωτιά σε ένα σύμπλεγμα ναών στην πολιτεία Κεράλα, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πιστοί.

Άλλοι 115 πιστοί πέθαναν το 2013, όταν ποδοπατήθηκαν σε μια γέφυρα κοντά σε ναό στην πολιτεία Μάντια Πραντές στην κεντρική Ινδία. Έως και 400.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, όπου ξέσπασε πανικός, μετά τη διάδοση φήμης ότι η γέφυρα επρόκειτο να καταρρεύσει.

Τέλος, τουλάχιστον 224 προσκυνητές πέθαναν και περισσότεροι από 400 άλλοι τραυματίστηκαν σε ποδοπάτημα, σε έναν ναό στην κορυφή λόφου στην πόλη Τζοντπούρ, στην πολιτεία Ρατζαστάν το 2008.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πόλεμος με Χεζμπολάχ σημαίνει καταστροφή του Ισραήλ του Νετανιάχου

Προς Μεξικό και Νήσους Κέιμαν κατευθύνεται ο φονικός τυφώνας Beryl

Γαλλία: Εκκενώνεται το Παλάτι των Βερσαλλιών για «περιστατικό ασφαλείας»

Ινδία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αιτία για το 7% των θανάτων στις μεγάλες πόλεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα