ΑΘΗΝΑ
18:14
|
04.07.2024
Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο στην κατεστραμμένη πόλη, προσπαθώντας να διαφύγουν από την ισραηλινή εισβολή στη Ράφα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντολή εκκένωσης της ανατολικής Χαν Γιούνις, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Λωρίδα της Γάζας, εξέδωσε το Ισραήλ, αναγκάζοντας για πολλοστή φορά δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλα σημεία του πολιορκημένου θύλακα.

Υπογραμμίζεται ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί μέσα και γύρω από την Χαν Γιούνις, στην οποία είχαν διαφύγει οικογένειες αμάχων, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την ισραηλινή εισβολή στην ανατολικότερη πόλη της Λωρίδας, τη Ράφα. Κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με γιατρούς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, οι οποίοι μίλησαν στο BBC.

Ασθενείς και ιατρικό προσωπικό απομακρύνθηκαν, επίσης, από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας που στεγάζεται στην περιοχή, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Από μεριάς του, ο ισραηλινός στρατός (IDF) δεν έχει εκδώσει διαταγή εκκένωσης για το νοσοκομείο. Στην απομάκρυνση των ασθενών σε άλλο νοσοκομείο συνέβαλε ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Λουίζ Γουότεριτζ, στέλεχος του Γραφείου Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Γάζα, ρώτησε πού μπορούν να πάνε οι άνθρωποι, καθώς αναγκάζονται να φύγουν ξανά από τα σπίτια τους. «Σε αυτή την περιοχή, οι άνθρωποι είχαν ήδη αναγκαστεί να επιβιώσουν σε κατεστραμμένα, κατεδαφισμένα, δομικά επικίνδυνα κτίρια, μετά την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα» τόνισε.

Ο IDF δικαιολόγησε τις επιθέσεις του στην κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς πόλη, υποστηρίζοντας ότι ήρθαν ως απάντηση σε περίπου 20 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την περιοχή της Χαν Γιουνίς προς το Ισραήλ τη Δευτέρα. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο IDF χτύπησε στόχους τρομοκρατίας στην περιοχή, από την οποία εκτοξεύθηκαν τα βλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης όπλων, επιχειρησιακών κέντρων και επιπλέον υποδομών των τρομοκρατών» ανέφερε σε δήλωση.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η Χαμάς συνέχιζε να «παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιώντας τις κοινωνικές υποδομές και τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση τη Δευτέρα, την μεγαλύτερη βολή που εκτοξεύθηκε προς το Ισραήλ από τη Γάζα εδώ και μήνες.

Μεγάλο μέρος της Χαν Γιουνίς καταστράφηκε ολοσχερώς, κατά την διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής στην πόλη νωρίτερα φέτος, καθιστώντας την αγνώριστη. Παρόλα αυτά, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι μετακινήθηκαν στην περιοχή για να βρουν καταφύγιο από την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα. Τώρα, για άλλη μια φορά, πολλοί μετακινούνται, φοβούμενοι μια νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προς Μεξικό και Νήσους Κέιμαν κατευθύνεται ο φονικός τυφώνας Beryl

Εκλογές στη Βρετανία: Μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες- Τα ξημερώματα το πρώτο exit poll

Καταιγισμός ρουκετών και drone κατά του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία διοικητή της Χεζμπολάχ

Γαλλία: Εκκενώνεται το Παλάτι των Βερσαλλιών για «περιστατικό ασφαλείας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα