ΑΘΗΝΑ
16:17
|
04.07.2024
Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι , αλλά και στις πόλεις Μομπάσα, Κισούμου, Νακούρου, Κατζιάδο, Μιγκόρι, Μλολονγκό και Ρόνγκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτηση του Γουίλιαμ Ρούτο, απαιτούν διαδηλωτές σε κινητοποιήσεις που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις της χώρας, παρά την υπαναχώρηση του προέδρου της Κένυας, αναφορικά με την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών στο Ναϊρόμπι την Τρίτη, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του προέδρου, μετά από μια εβδομάδα θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ πολιτών και αστυνομίας, λόγω των επικείμενων φορολογικών αυξήσεων. Μάλιστα, διαδηλωτές κατήγγειλαν πως οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να πυροβολήσουν κατά διαμαρτυρόμενων. Στη βία της αστυνομίας, οι διαδηλωτές απάντησαν, βάζοντας φωτιά σε κάδους και να πετώντας πέτρες κατά των ένστολων.

Ο Ρούτο, αντιμετωπίζοντας τη σοβαρότερη κρίση της σχεδόν διετούς προεδρίας του, έχει βρεθεί ανάμεσα στις απαιτήσεις δανειστών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και τον πληθυσμό της χώρας που πλήττεται από το αυξανόμενο κόστος ζωής. Τα μέλη του κινήματος κατά του προέδρου -το οποίο δεν έχει επίσημους ηγέτες και οργανώνεται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων- έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις του Ρούτο για διάλογο, ακόμη και μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου της κυβέρνησης για την αύξηση της φορολογίας, το οποίο προκάλεσε αρχικά τις διαδηλώσεις.

«Άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους και το μόνο για το οποίο μπορεί να μιλήσει [ο Ρούτο] είναι τα χρήματα. Δεν είμαστε χρήματα. Είμαστε άνθρωποι», δήλωσε ο διαδηλωτής Μίλαν Ουάουντο στο Reuters στη Μομπάσα. «Πρέπει να νοιαστεί για τους ανθρώπους, γιατί αν δεν μπορεί να νοιαστεί, τότε δεν τον χρειαζόμαστε στην θέση του».

Άλλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στις πόλεις Μομπάσα, Κισούμου, Νακούρου, Κατζιάδο, Μιγκόρι, Μλολονγκό και Ρόνγκο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στην κενυατική τηλεόραση. Στην νοτιοδυτική πόλη Μιγκόρι, οι διαδηλωτές δημιούργησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Εκκενώνεται το Παλάτι των Βερσαλλιών για «περιστατικό ασφαλείας»

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας

Ινδία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αιτία για το 7% των θανάτων στις μεγάλες πόλεις

Ουκρανία: Αναγκαστική αποχώρηση των στρατευμάτων από το Τσάσιβ Γιαρ στο Ντονιέτσκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα