ΑΘΗΝΑ
21:12
|
04.07.2024
Η νέα κυβέρνηση του Ντικ Σχοφ περιλαμβάνει πέντε υπουργούς από το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς, και δύο από το κίνημα Farmer-Citizen.
Οι υπουργοί του νέου υπουργικού συμβουλίου στα σκαλιά του παλατιού Huis ten Bosch, αφού ορκίστηκαν παρουσία του βασιλιά Γουλιέλμου Αλέξανδρου της Ολλανδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορκίστηκε σήμερα η νέα πολυκομματική δεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας, περισσότερους από επτά μήνες μετά την εκλογική νίκη του αρχηγού της ολλανδικής ακροδεξιάς, Γκέερτ Βίλντερς.

Ο Βίλντερς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, αφού ορισμένα από τα κόμματα του συνασπισμού απείλησαν να τορπιλίσουν την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Αντ’ αυτού, καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε ο πρώην αρχηγός των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών, Ντικ Σχοφ.

Ανησυχία, όμως, έχουν δημιουργήσει αρκετές από τις επιλογές των πολιτικών των δεξιών κομμάτων του συνασπισμού, οι οποίοι θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις.

Μεταξύ των επικεφαλής των υπουργείων, η νέα υπουργός Ανάπτυξης έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την κατάργηση της αναπτυξιακής οικονομικής ενίσχυσης, ενώ η νέα υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης έχει αναφερθεί σε «πληθυσμούς αντικατάστασης», αναφερόμενος σε μετανάστες. Επίσης, η υπουργός Στέγασης της κυβέρνησης συνασπισμού είχε έντονη συμμετοχή στις καμπάνιες κατά των λοκντάουν, την περίοδο της πανδημίας.

Η νέα Ολλανδική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντικ Σχοφ περιλαμβάνει πέντε υπουργούς από το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς, και δύο από το κίνημα Farmer-Citizen Movement. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ολλανδία, με πολλούς να αμφισβητούν την καταλληλότητα ορισμένων υπουργών, αναφορικά με τα νέα τους αξιώματα.

Η νέα υπουργός Μετανάστευσης, Μαρζολάιν Φάμπερ, αναγκάστηκε να ανακαλέσει πρόσφατα τη χρήση του όρου «αντικατάσταση του πληθυσμού» κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας ότι η έκφραση φέρνει «φρικτούς συνειρμούς».

Η υπουργός Μετανάστευσης, Μαρζολάιν Φάμπερ

Ωστόσο, δήλωσε κατά τη διάρκεια συμβουλίου για τους υποψήφιους υπουργούς ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι δημογραφικές συνθήκες της Ολλανδίας αλλάζουν» και ήταν «απολύτως δικαιολογημένο να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες γι’ αυτό, όπως έχω και εγώ».

«Αλλά η λέξη που χρησιμοποίησα ήταν… ακατάλληλη», συμπλήρωσε.

Η Φάμπερ έχει δεχτεί επικρίσεις για την άρνησή της να διαγράψει μια ανάρτηση της στο X από το 2019, στο οποίο υποστήριζε ότι «έμπιστες πηγές» της την ενημέρωσαν ότι ο ύποπτος για επίθεση με μαχαίρι στη βόρεια πόλη Groningen είχε «αφρικανική εμφάνιση», παρότι τα τρία θύματα της επίθεσης τον περιέγραψαν ως έναν λευκό άνδρα.

Τελικά, αναγνώρισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, τον περασμένο μήνα, ότι η ανάρτησή της ήταν λανθασμένη. Σε δηλώσεις της, η ίδια έχει επίσης αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν μπορεί να ευθύνονται και ότι η παγκόσμια θέρμανση οφείλεται στη «δραστηριότητα του ήλιου».

Σε αντίστοιχες δηλώσεις αναφορικά με την θεωρία της «αντικατάστασης του πληθυσμού» από μετανάστες, έχει αναφερθεί και η νέα υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης της Ολλανδίας, Ρεϊνέτ Κλέβερ.

Η νέα υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης, Ρεϊνέτ Κλέβερ

Η Κλέβερ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ongehoord Nederland (Ξακουστή Ολλανδία), ενός ακροδεξιού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο το 2022, για διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Στη θέση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης ορίστηκε η Φλερ Αγκέμα, αρμόδια για θέματα Υγείας του PVV, η οποία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν να μειωθεί το αποδεκτό χρονικό πλαίσιο για την διαδικασία της άμβλωσης στην Ολλανδία.

Από μεριάς του, ο νέος υπουργός Οικονομίας, Ντιρκ Μπέλχαρτς, -πρώην διευθυντής ξενοδοχείου και επίτιμος πρόξενος της Βουδαπέστης στην Ολλανδία- αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ουγγρικό διαβατήριό του, καθώς ο Βίλντερς αντιτίθεται στη διπλή εθνικότητα, για τους κατόχους υψηλών αξιωμάτων.

ο νέος υπουργός Οικονομίας, Ντιρκ Μπέλχαρτς

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο παρελθόν και η νέα υπουργός Στέγασης, Μόνα Κάιζερ, η οποία εντάχθηκε στο Κίνημα Αγροτών-Πολιτών από το Χριστιανοδημοκρατικό CDA, μετά την απόλυσή της από προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο από τον πρώην πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, επειδή επέκρινε δημόσια τους κανόνες την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Μόλις τον περασμένο μήνα, η νέα υπουργός υποστήριξε κατά την διάρκεια μιας συζήτησης σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «το μίσος για τους Εβραίους είναι σχεδόν μέρος του ισλαμικού πολιτισμού».

η νέα υπουργός Στέγασης, Μόνα Κάιζερ

Η Κάιζερ προσπάθησε αρχικά να διορθώσει το σφάλμα της, υποστηρίζοντας πως δεν εννοούσε «όλους τους μουσουλμάνους». Όμως, παρά τις καταγγελίες από μουσουλμανικές ομάδες για υποκίνηση μίσους, έκτοτε εμμένει στον αρχικό ισχυρισμό της, λέγοντας ότι «πολλές μελέτες» τον έχουν αποδείξει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση της ΝΔ, μάχη για την τέταρτη θέση

Μπάιντεν-Νετανιάχου: Τηλεφωνική επικοινωνία για εκεχειρία και ομήρους στη Γάζα

Πόλεμος με Χεζμπολάχ σημαίνει καταστροφή του Ισραήλ του Νετανιάχου

Πολωνία: Ζητά Έλληνες συνοριαφύλακες να φυλάνε τα σύνορα με την Λευκορωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα