ΑΘΗΝΑ
09:30
|
04.07.2024
10.000 κάτοικοι και επισκέπτες διανυκτέρευσαν σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχεία στην Κω.
Διάσπαρτες εστίες και στη Χίο (φωτ: alithia.gr)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλη τη νύχτα πυροσβέστες και εθελοντές στα πύρινα μέτωπα στη Χίο, την Κω και το Ηράκλειο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να κρίνεται πολύ καλύτερη με το πρώτο φως της ημέρας οπότε και είναι σε θέση να επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρκετές διάσπαρτες εστίες που έχουν απομείνει.

Στη Χίο όπου η φωτιά ξέσπασε χθες στις 10 το πρωί στην περιοχή Σιδηρούντας οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προς ώρας αρκετές διάσπαρτες εστίες σε ορεινό τμήμα, δίχως να απειλείται κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 177 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, με τα εναέρια μέσα να αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς τραυματίστηκαν χθες ελαφρά 6 άτομα (5 πυροσβέστες -εκ των οποίων ένας εποχικός- και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης).

Σημειώνεται ότι στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χίου θα οδηγηθεί σήμερα ένας 63χρονος που συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Στην Κω, υπό έλεγχο τέθηκε από τις 6 το πρωί μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή πριν από τις Πόρτες της Αντιμάχειας και επεκτάθηκε μέχρι τη Καρδάμαινα που εκκενώθηκε, υποχρεώνοντας περί τους 10.000 κατοίκους και επισκέπτες να διανυκτερεύσουν σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχεία της Αντιμάχειας και  σε Μαστιχάρι και Μαρμάρι, ενώ δεν κινδύνεψαν κατοικίες.

Πηγή φωτογραφίας: ert.gr

Συνδρομή παρείχε το Λιμενικό Σώμα καθώς με πλωτά του μέσα αλλά και με ιδιωτικά σκάφη απομάκρυνε προληπτικά πολίτες, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα και από αέρος 1 ελικόπτερο, ωστόσο τα εναέρια μέσα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Τέλος, χωρίς ενεργό μέτωπο, είναι και η φωτιά που ξέσπασε χθες τις απογευματινές ώρες στο Κατωφύγι Ηρακλείου ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης νέας πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε χορτολιβαδική έκτασηστο Γεράκι του δήμου Μινώα Πεδιάδος στον νομό Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει σε ρεματιά και στο σημείο επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα και από αέρος 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η περιοχή, αναφέρουν τοπικά μέσα, είναι εξαιρετικά δύσβατη και δεν διευκολύνει τις προσπάθειες κατάσβεσης, αλλά δεν απειλούνται οικισμοί, ενώ σήμερα στην περιοχή οι μέχρι χθες ισχυροί άνεμοι, έχουν κοπάσει

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνηση: Καθυστερήσεις σε Αττική Οδό και Κηφισό

Τέλος στη φιλοπαλαιστινιακή κατάληψη του Πανεπιστημίου του Τορόντο

Εργατικό ατύχημα με τρεις τραυματίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Πέθανε ο Αβραάμ (Μάκης) Λεσπέρογλου-Ο συνήθης ύποπτος της δεκαετίας του ’80

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα