ΑΘΗΝΑ
11:03
|
04.07.2024
Οι πρώτες διακυβερνητικές διαβουλεύσεις Βερολίνου-Βαρσοβίας μετά το 2018.
Επίσκεψη Σολτς στη Βαρσοβία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Βαρσοβία μεταβαίνει σήμερα Τρίτη (2/7) ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ. Τον Καγκελάριο συνοδεύουν σημαντικά στελέχη του υπουργικού του συμβουλίου στο πλαίσιο των πρώτων διακυβερνητικών διαβουλεύσεων Βερολίνου-Βαρσοβίας μετά το 2018. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Σολτς-Τουσκ στον απόηχο της πολιτικής αστάθειας μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.  

Οι διμερείς σχέσεις Βερολίνου-Βαρσοβίας έχουν αποκατασταθεί από τη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τον φιλοευρωπαϊστή, φιλονατοϊκό Ντόναλντ Τουσκ μετά από οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του εθνικιστικού, συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνης» (PiS) κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μάρεκ Πράουντα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η συνάντηση των Τουσκ-Σολτς σηματοδοτεί την «έναρξη ενός διαλόγου στο πνεύμα των ανησυχιών για το μέλλον της Ευρώπης». Ο κ. Πράουντα πρόσθεσε: «έχουμε μια μια γεωπολιτική στροφή σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ε.Ε. δεν είναι πλέον ένα εργοστάσιο κανόνων, αλλά γίνεται μια κοινότητα της αφημένη στη μοίρα της. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την αλλαγή με τουλάχιστον κάποια πολιτική αύξησης των στρατιωτικών και αμυντικών μας δυνατοτήτων».

«Η ασφάλεια της Πολωνίας και η συνοχή εντός του ΝΑΤΟ είναι υψίστης σημασίας για τη Γερμανία», τόνισε στο Reuters μη κατονομαζόμενη γερμανική πηγή. Παρόλο που ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει φέρει πιο κοντά τους δύο εταίρους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της άμυνάς τους, υπάρχουν διαφορές ως προς το πώς θα πρέπει να επιτευχθεί αυτό.

Ο Τουσκ παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της κοινής χρηματοδότησης αμυντικών προγραμμάτων από την Ε.Ε., αλλά ο Σολτς υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να εμπλέκεται στη χρηματοδότηση αγορών όπλων ή των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών μελών. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung το Βερολίνο αναμένεται να προτείνει στη Βαρσοβία ένα αμυντικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει στήριξη για την υπεράσπιση των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας καθώς και κεφάλαια για τα θύματα της ναζιστικής γερμανικής κατοχής και την ανέγερση μνημείου για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

85 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή, μετά την οποία ξέσπασε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Βαρσοβία δεν έχει πάψει να εγείρει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Πολωνία. Και το Politico αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Όλαφ Σολτς αυτή τη φορά θα ανακοινώσει κάτι για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Όλα δείχνουν ότι ο Καγκελάριος θα ανακοινώσει ότι κάτι πρέπει να γίνει… για τους ανθρώπους που υπέφεραν από τη γερμανική ναζιστική κυριαρχία στην Πολωνία και που εξακολουθούν να ζουν και, για παράδειγμα, δεν έχουν επαρκή ασφάλιση υγείας και βιώνουν φτώχεια σε μεγάλη ηλικία », δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στο Politico.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλία Κασσελάκη με εργαζόμενους της «Αυγής»: Μας έκλεισες χωρίς να συζητήσουμε-Mea culpa (upd)

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO-Ως νέο μέλος αναμένεται η Λευκορωσία

Τέλος στη φιλοπαλαιστινιακή κατάληψη του Πανεπιστημίου του Τορόντο

Αξιωματούχοι της Fed ανοιχτοί στην αύξηση επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα