ΑΘΗΝΑ
10:21
|
04.07.2024
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας που από χθες ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., παρότι σκληρός επικριτής της δυτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έκανε το βήμα.
Τετ α τετ με άγνωστο περιεχόμενο είχαν οι δύο ηγέτες στις 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας που από χθες ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έφτασε στο Κίεβο σήμερα, Τρίτη, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής Τύπου του πρωθυπουργού από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα δυτικών μέσων, όπως οι Financial Times και ο Guardian, που προεξοφλούσαν την πρώτη επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού -και σκληρού επικριτή της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία– μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, σε συνέχεια μετά το τετ α τετ Όρμπαν-Ζελένσκι πριν λίγες ημέρες στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη Βουδαπέστη, τον δρόμο για την επίσκεψη Όρμπαν, του μόνου δυτικού ηγέτη που αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., άνοιξαν οι εκτενείς συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για τα δικαιώματα της ουγγρόφωνης μειονότητας στην Υπερκαρπαθία της Δυτικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με ουγγρικά ΜΜΕ, κύριο θέμα της συνάντησης των δύο ανδρών θα είναι το ενδεχόμενο επίτευξης ειρήνης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συζητήσουν επίσης τρέχοντα θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Ουγγαρίας-Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών προηγούνται της τελευταίας κρίσης και αφορούν κυρίως ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της ουγγρικής μειονότητας στη Δυτική Ουκρανία, που αριθμούσε περίπου 150.000 πριν από τον πόλεμο.

Από την Βουδαπέστη έχουν καταγγελθεί απαγορευτικοί νόμοι για τη χρήση της ουγγρικής γλώσσας, περιορισμός των πολιτιστικών δικαιωμάτων, επιθέσεις κατά ιστορικών μνημείων, καθώς και εκφοβισμός δασκάλων και τοπικών ηγετών της ουγγρικής μειονότητας. Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν όταν η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου πλήρους κλίμακας το 2022.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθούν και οι τελευταίες δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι M1.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βίκτορ Όρμπαν τόνισε ότι στην Ερωπαϊκή Ένωση χρειάζονται αλλαγές γιατί «κάτι πήγε στραβά». «Ο λαός της Ευρώπης θέλει ειρήνη, αλλά δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και όταν ξέσπασε, δεν καταφέραμε να τον απομονώσουμε. Επομένως, αντί για ειρήνη, οι Ευρωπαίοι σήμερα έχουν πόλεμο και αντί για τάξη και ασφάλεια – μετανάστευση και τρομοκρατική απειλή», είπε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO-Ως νέο μέλος αναμένεται η Λευκορωσία

Διεθνές Δικαστήριο: Έγκριση της παρέμβασης στην υπόθεση γενοκτονίας κατά της Μιανμάρ

Καράκας και Ουάσινγκτον συμφωνούν στη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων

Βουλγαρία: Σε εκκλησιαστική ενότητα καλεί ο νέος Πατριάρχης Δανιήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα