ΑΘΗΝΑ
21:01
|
05.07.2024
Υποψήφιοι από το στρατόπεδο του Μακρόν και τη συμμαχία της αριστεράς αποσύρονται, υπέρ άλλων που έχουν ελπίδες να κερδίσουν τους υποψήφιους της ακροδεξιάς.
Συμμαχίες για να εμποδίσουν την Εθνική Συσπείρωση να πάρει την εξουσία για πρώτη φορά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πιθανότητες μιας απόλυτης νίκης της ακροδεξιάς στις δραματικές γαλλικές εκλογές μειώθηκαν χθες Τρίτη, καθώς κεντρώοι και αριστεροί υποψήφιοι συνενώθηκαν απρόθυμα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να πάρει την εξουσία για πρώτη φορά.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι, 132 από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο -από τους 446 που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο- και 83 από το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, επί συνόλου 319 που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, αποσύρθηκαν προκειμένου να στηρίξουν τους εναπομείναντες διεκδικητές με τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τους τους εθνικιστές της Λεπέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και της Le Monde.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να καθορίσει το το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας την Κυριακή – και το αν η Γαλλία θα έχει ακροδεξιά κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία τής σύγχρονης δημοκρατίας της.

Οι τακτικές αποχωρήσεις δίχασαν από τον πρώτο γύρο το προεδρικό στρατόπεδο, με αρκετούς υποψήφιους να αρνούνται να τηρήσουν τη γραμμή, που έδωσαν τόσο ο Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός του Γκάμπριελ Ατάλ ζητώντας μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων.

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα συνήθως δεν παράγει μια τόσο περίπλοκη κατάσταση — αλλά η αιφνιδιαστική απόφαση του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές, έριξε την πολιτική της χώρας σε χάος.

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν βουλευτές για τις 577 εκλογικές περιφέρειες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 289 έδρες να απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία του δεύτερου γύρου την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές, το 2022, μόνο λίγες περιφέρειες πρόσφεραν στους ψηφοφόρους την επιλογή τριών ή περισσότερων υποψηφίων. Ήταν σχεδόν πάντα ένας δεύτερος γύρος με τους δύο πρώτους υποψηφίους από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Αλλά αυτή τη φορά, υπήρχαν περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες όπου τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου. Συνήθως περιλαμβάνουν έναν από την ακροδεξιά, έναν από την αριστερή συμμαχία και έναν από το μπλοκ του Μακρόν.

Αυτό οδήγησε σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, μεταξύ υποψηφίων και στελεχών του κόμματος σχετικά με το αν έπρεπε να αποσυρθούν κάποιοι και να ενωθούν ενάντια στην ψήφο κατά της Λεπέν.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χειμάρρα: Στις 4 Αυγούστου εκλογές μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Καστοριά: Ιδρύεται σχολή Αστυφυλάκων

Συγχαρητήρια Ανδρουλάκη- Κασσελάκη στον Κιρ Στάρμερ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα