ΑΘΗΝΑ
01:22
|
08.09.2024
Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, βρίσκεται σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο με Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του , Ιλχάμ Αλίγεφ, νωρίτερα, ο Πούτιν δήλωσε πως η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσεται θετικά.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι στο βασικό ζήτημα – την εμπορική και οικονομική αλληλεπίδραση- οι σχέσεις μας εξελίσσονται θετικά. Αφορούν περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια σε κέρδη και 4,3-4,5 δισεκατομμύρια σε άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην οικονομία του Αζερμπαϊτζάν. Η τάση είναι καλή το πρώτο εξάμηνο του έτους, από όσο ξέρω, έχει ήδη σημειωθεί ανάπτυξη 13% Γενικά, όλα εξελίσσονται θετικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε, επίσης, στα κοινά έργα υποδομής της Μόσχας και του Μπακού, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα των δύο χωρών έχει ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC).

Υπενθύμισε ότι οι χώρες συνεργάζονται με βάση μια συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη του 2022, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή είναι «μια καλή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων και σε όλους τους τομείς».

Ο SCO αριθμεί σήμερα εννέα χώρες μέλη, τις Κίνα, Ινδία, Ιράν, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν και Τατζικιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα