ΑΘΗΝΑ
00:04
|
07.07.2024
Οι συμμετέχοντες θα ανακεφαλαιώσουν το έργο του οργανισμού το 2023-2024.
Λαβρόφ και Πούτιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η οποία ξεκίνησε επίσημα στην Αστάνα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, ο εκτελών χρέη προέδρου του Ιράν Μοχαμάντ Μοχμπέρ και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ. Παραδοσιακά, στη σύνοδο κορυφής συμμετέχουν οι ηγέτες των μετασοβιετικών χωρών που συμμετείχαν στην ίδρυση του SCO: Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έφτασε επίσης στην Αστάνα, όπου η χώρα του θα γίνει πλήρες μέλος του οργανισμού.

Οι συμμετέχοντες θα ανακεφαλαιώσουν το έργο του οργανισμού κατά την περίοδο 2023-2024. Θα εξετάσουν επίσης την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού και την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας και των ανθρωπιστικών σχέσεων. Επιπλέον, οι αρχηγοί κρατών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με πιεστικά ζητήματα της διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας. Προβλέπεται η υπογραφή 24 εγγράφων με κυριότερο τη δήλωση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών SCO.

Το απόγευμα, θα ξεκινήσει μια σύνοδος με τη μορφή «SCO plus», στην οποία θα συμμετάσχουν κράτη παρατηρητές και εταίροι διαλόγου. Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσημα μέλος η Λευκορωσία

Η Λευκορωσία έγινε επίσημα δεκτή ως μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη σύνοδο κορυφής στην Αστάνα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασσίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ.

«Αγαπητοί αρχηγοί κρατών, ελήφθη η απόφαση για την πλήρη ένταξη της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον SCO», δήλωσε ο Τοκάγιεφ και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με την ευκαιρία αυτή.

Η Λευκορωσία ολοκλήρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις διαδικασίες για την πλήρη συμμετοχή στην SCO, πρόσθεσε ο Τοκάγιεφ.

Τα κύρια σημεία της Συνόδου

◾️ Οι ηγέτες των κρατών μελών της SCO ανησυχούν για την κατάσταση στην παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση και θεωρούν σημαντικό να επιτευχθεί διευθέτηση με βάση μια δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

◾️ Η SCO αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις που υπονομεύουν το παγκόσμιο εμπόριο.

◾️ Η SCO θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για τον οργανισμό.

◾️ Η αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της SCO μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία

◾️ Οι χώρες της SCO που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων υποστηρίζουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της και την προώθηση των στόχων της.

◾️ Οι χώρες της SCO θεωρούν σημαντική την εφαρμογή του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ

◾️ Τα κράτη της SCO εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τις διεθνείς προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ανάπτυξης στο Αφγανιστάν, ενώ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για τη δημιουργία ενός ουδέτερου και ειρηνικού Αφγανιστάν

◾️ Οι ηγέτες των χωρών μελών του SCO τάσσονται υπέρ της διατήρησης του διαστήματος ελεύθερου από κάθε είδους όπλα.

Σχετικά με την SCO

Η SCO ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου 2001 στη Σαγκάη. Αρχικά ο οργανισμός περιελάμβανε τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Κίνα, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ το 2017 προστέθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν. Η Τεχεράνη υπέβαλε αίτηση ένταξης το 2008 και έγινε πλήρες μέλος του οργανισμού τον Ιούλιο του 2023. Η Λευκορωσία αναμένεται να ενταχθεί στην ομάδα κατά την τρέχουσα σύνοδο κορυφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία και Ιράν οριστικοποιούν την ενοποίηση των εθνικών συστημάτων πληρωμών

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

ΑΑΔΕ: Εντόπισε μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής – Πρόστιμα άνω των 130 εκατ. ευρώ

Η Αίγυπτος φιλοξενεί διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης του Σουδάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα