Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) έκρινε την Τετάρτη ότι οι δηλώσεις παρέμβασης που κατέθεσαν επτά κράτη σε υπόθεση γενοκτονίας που άσκησε η Γκάμπια κατά της Μιανμάρ είναι παραδεκτές.
Η απόφαση του ΔΔΔ έκανε ομόφωνα δεκτές τις παρεμβάσεις, επιτρέποντας στα κράτη να συμβάλουν στη διαδικασία με τις απόψεις τους σχετικά με την ερμηνεία των διατάξεων της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.
Το Δικαστήριο κήρυξε παραδεκτή την παρέμβαση των Μαλδίβων βάσει του άρθρου 63 του Καταστατικού του ΔΔΔ, επιτρέποντας στο κράτος να ασχοληθεί με την ερμηνεία των διατάξεων της Σύμβασης Γενοκτονίας.
Το ΔΔΔ έκανε επίσης δεκτή κοινή δήλωση παρέμβασης βάσει του άρθρου 63 που υποβλήθηκε από τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Με την απόφαση αυτή, τα επτά κράτη εξουσιοδοτούνται, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, να υποβάλουν τις γραπτές παρατηρήσεις τους επί των θεμάτων που αφορούν τις παρεμβάσεις τους.
Το ΔΔΔ θα αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο αν τα κράτη αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους κατά τη διάρκεια της προφορικής διαδικασίας.
Η υπόθεση, η οποία κινήθηκε από τη Γκάμπια τον Νοέμβριο του 2019, κατηγορεί τη Μιανμάρ ότι διέπραξε γενοκτονία κατά του πληθυσμού των Ροχίνγκια.
Η αποδοχή αυτών των παρεμβάσεων αναδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον και την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στις νομικές ερμηνείες της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, καθώς το Δικαστήριο προχωρά με αυτή την υπόθεση-ορόσημο.