ΑΘΗΝΑ
11:09
|
07.07.2024
Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ρίξει την ψήφο τους, αφότου άνοιξαν οι κάλπες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 το πρωί, συμμετέχοντας στις γενικές εκλογές.

Συνολικά, διεκδικούνται 650 κοινοβουλευτικές έδρες στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με τα εκλογικά τμήματα να είναι ανοιχτά μέχρι τις 10 το βράδυ τοπική ώρα (00.00 ώρα Ελλάδος), όπου αναμένεται το πρώτο exit poll που έχουν παραγγείλει από κοινού τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News. Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται αύριο, Παρασκευή, νωρίς το πρωί.

Ύστερα από 14 συναπτά έτη διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα των Συντηρητικών (Τόρις), η παράδοση της εξουσίας στους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ φαντάζει βέβαιη, καθώς το κόμμα εμφανίζει σταθερό προβάδισμα περίπου 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, ενώ αναμένεται να εξασφαλίσει μια από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες σε έδρες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 200 ή και περισσότερες έδρες διαφορά από τους Τόρις.

Με το κλείσιμο των καλπών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης, το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 326 έδρες, ώστε να λάβει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς να βασίζεται στην υποστήριξη μικρότερων κομμάτων. Συνολικά,  46 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Ο «αντισημίτης» Μελανσόν, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Κύπρος και η γεωπολιτική των γαλλικών εκλογών

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα