ΑΘΗΝΑ
22:27
|
06.07.2024
Με την εξέταση των ενεργειών του Μπεν-Γκβιρ, το ισραηλινό δικαστικό σύστημα στοχεύει να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του ΔΠΔ.
Μπεν-Γκβιρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός εισαγγελέας Αμίτ Άισμαν επιδιώκει να ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ για υποκίνηση βίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, προκειμένου να δείξει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ότι θέτει ισραηλινούς αξιωματούχους προ των ευθυνών τους για τέτοιες ενέργειες, ανέφεραν την Τρίτη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Μάιο, ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, θεωρώντας τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Οι εκκλήσεις για περαιτέρω δράση αυξήθηκαν, με παλαιστινιακές και διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητούν πρόσθετο ένταλμα κατά του Μπεν-Γβιρ λόγω των επανειλημμένων εμπρηστικών του σχολίων. Πιο πρόσφατα, τάχθηκε υπέρ του να «πυροβολούν Παλαιστίνιους κρατούμενους στο κεφάλι αντί να τους δίνουν περισσότερο φαγητό».

Η επίσημη ισραηλινή ραδιοτηλεόραση (KAN) μετέδωσε ότι ο Άισμαν ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα Γκάλι Μπάχαραβ – Μιάρα την άδεια να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τον Μπεν-Γκβιρ.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η απόφαση εναπόκειται πλέον στον Μπάχαραβ-Μιάρα και το θέμα παραμένει υπό συζήτηση. Ωστόσο, είναι απίθανο να απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες κατά του Μπεν-Γκβιρ, ακόμη και αν ξεκινήσει έρευνα.

«Η έρευνα θα καταλήξει σε δίωξη», ανέφερε το δημοσίευμα επικαλούμενο ανώνυμη πηγή εντός του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η έρευνα είναι μια προσπάθεια να δείξει στο ΔΠΔ ότι το Ισραήλ τηρεί τις οδηγίες του να εξετάζει και να τιμωρεί κάθε άτομο ή ομάδα που παραβιάζει την απαγόρευση της Σύμβασης Γενοκτονίας για την υποκίνηση γενοκτονίας.

Το ΚΑΝ σημείωσε επίσης ότι εξωτερικά, υπάρχουν σκέψεις που σχετίζονται με την «ειρήνευση» του ΔΠΔ και την επίδειξη ότι το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ ερευνά όσους κατηγορούνται για υποκίνηση.

Ο Μπεν-Γκβιρ, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εβραϊκής Δύναμης, απάντησε στην είδηση.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Απίστευτο! Ο κρατικός εισαγγελέας προσπαθεί να κάνει έναν Ισραηλινό υπουργό να δικαστεί για «υποκίνηση» εναντίον πολιτών ενός εχθρικού κράτους.

Αντί η Shin Bet και ο εισαγγελέας να εκτελούν δολοφονίες στη Γάζα, προσπαθούν να δολοφονήσουν έναν Ισραηλινό υπουργό. Δεν θα τα καταφέρουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γάζας, ο Μπεν-Γκβίρ έχει σταθερά στοχοποιήσει τους Παλαιστίνιους, υποστηρίζοντας την αναγκαστική εκτόπιση και προτείνοντας ακόμη και νομοθεσία στην Κνέσετ (κοινοβούλιο) για την εκτέλεση φυλακισμένων από τη Γάζα με πυροβολισμό στο κεφάλι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνελήφθη ένας 44χρονος για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό

34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

Κούβα: Πέθανε η πρώτη σύζυγος του Φιντέλ Κάστρο, η Μίρτα Ντιάς-Μπάλαρτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα