ΑΘΗΝΑ
07:22
|
07.07.2024
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ είναι πιο κοντά «από ποτέ» στην επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με τους Παλαιστίνιους.
Γιόαβ Γκαλάντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ είναι πιο κοντά «περισσότερο από ποτέ» στην επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 12, ο Γκαλάντ δήλωσε στις οικογένειες των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα ότι η συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων είναι «πιο κοντά από ποτέ».

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του ισραηλινού στρατού KAN ανέφερε νωρίτερα ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίαση για να εξετάσει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Εν τω μεταξύ, το CNN επικαλέστηκε ισραηλινή πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, αναφέροντας ότι και τα δύο μέρη «φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας-πλαίσιο για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων».

Η πηγή πρόσθεσε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η τελευταία απάντηση της Χαμάς θα επιτρέψει στα δύο μέρη να ξεκινήσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι διαμεσολαβητές παρέδωσαν την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Το Ισραήλ αξιολογεί τις παρατηρήσεις και θα μεταφέρει την απάντησή του στους διαμεσολαβητές, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκ μέρους της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ την Τετάρτη.

Η ομάδα της Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης αργά την Τετάρτη ότι ο ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγιε είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας για να εξετάσουν τις εξελίξεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η ομάδα τόνισε ότι έχει «εμπλακεί θετικά» με τις εξελίξεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να φέρει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Το Ισραήλ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θα δεχτεί μόνο προσωρινές παύσεις στις μάχες και θέλει να τερματίσει τις δυνατότητες διακυβέρνησης της ομάδας αντίστασης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο ένα σχέδιο εκεχειρίας σε τρία στάδια, το οποίο περιλαμβάνει τη σταδιακή απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία και Ιράν οριστικοποιούν την ενοποίηση των εθνικών συστημάτων πληρωμών

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

Η Αίγυπτος φιλοξενεί διεθνή διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης του Σουδάν

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα