Η Βρετανία προσέρχεται σήμερα στις κάλπες μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που είχε τα ίδια συστατικά με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική: απογοητευμένοι ψηφοφόροι πρόθυμοι να απορρίψουν το status quo, μια βαθιά απαξιωμένη κυβέρνηση και μια δόση λαϊκισμού – στην προκειμένη περίπτωση, εκπροσωπούμενη από την εξεγερτική υποψηφιότητα του Νάιτζελ Φάρατζ.
Αλλά η Βρετανία είναι πιθανό να βγει από τις εκλογές ως εξαίρεση. Ενώ τα εκλογικά σώματα σε άλλες χώρες μετατοπίζονται προς τα δεξιά, οι Βρετανοί ψηφοφόροι αναμένεται να εκδιώξουν την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Συντηρητικών μετά από 14 χρόνια, υπέρ του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος.
Αναταραχή των Συντηρητικών
Οι Συντηρητικοί, ή αλλιώς Torries, έχουν προεδρεύσει μιας ταραχώδους εποχής που ξεκίνησε με τον Ντέιβιντ Κάμερον το 2010. Περιελάμβανε σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, την ψήφο υπέρ του Brexit το 2016, την πανδημία του κορωνοϊού και ένα πρωθυπουργικό γραφείο – ξενοδοχείο, όπου Πρωθυπουργοί έμπαιναν και έβγαιναν, ο ένας μετά τον άλλον. Για πολλούς, ήταν ένα τσίρκο που τώρα πρέπει να φύγει από την πόλη.
Ο Μπόρις Τζόνσον απομακρύνθηκε από το αξίωμα μετά από απανωτά σκάνδαλα. (Μεταξύ άλλων, διοργάνωνε πάρτι κατά τη διάρκεια του σκληρού λοκντάουν που ο ίδιος είχε επιβάλει.) Η Λιζ Τρας άντεξε λιγότερο από 50 ημέρες, αφού οι χρηματοπιστωτικές αγορές στράφηκαν άγρια εναντίον των προτεινόμενων φορολογικών περικοπών της. Ο σημερινός πρωθυπουργός, ο Ρίσι Σουνάκ, έχει σταθεροποιήσει το πλοίο, αλλά δεν κατάφερε να δώσει στους ανήσυχους ψηφοφόρους πολλά επιχειρήματα για να διατηρήσει το κόμμα του στην εξουσία.
Πέρα από το συνεχές δράμα, οι πολιτικοί των Εργατικών υποστηρίζουν ότι οι Συντηρητικοί έχουν διαλύσει τη Βρετανία. Λένε: «Οι Συντηρητικοί έχουν καταστρέψει τη Βρετανία: Οι περικοπές έχουν λιμοκτονήσει το σεβαστό Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, οδηγώντας σε υπερπλήρεις αίθουσες επειγόντων περιστατικών και πολύμηνες αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις επιλογής».
Διαβάστε επίσης: