Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ο τεχνητός νυχτερινός φωτισμός σε όλες τις ακτές λειτουργεί ως θηρευτική παγίδα για τα νεαρά ψάρια.
Σύμφωνα με μια δορυφορική μελέτη που διεξήχθη πριν από περίπου μια δεκαετία, σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ακτογραμμής φωτίζεται τεχνητά – αν και το ποσό αυτό θα μπορούσε σίγουρα να είναι μεγαλύτερο τώρα, εξήγησε ο Ζουλ Σιγκλέρ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο CRIOBE (Centre de Recherches Insulaires et Observatoire de l’Environnement) στη Μουρέα της Γαλλικής Πολυνησίας.
Το τεχνητό φως κατά μήκος της ακτής θα μπορούσε να ανήκει σε μια σειρά από δραστηριότητες που προκαλούνται από τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρικών φώτων κατά μήκος δρόμων, εργοστασίων, κατοικιών και θέρετρων κοντά σε υδάτινες μάζες.
Το τεχνητό φως βρίσκεται παντού και η θαλάσσια άγρια ζωή δεν εξαιρείται από τις επιπτώσεις του. Το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ακτογραμμής επηρεάζεται και το επίπεδο αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο.
Για τη δοκιμή του, ο Σιγκλέρ επικεντρώθηκε σε δύο κυρίαρχες κοραλλιογενείς υφάλους που κατάγονται από τη Γαλλική Πολυνησία, το yellowtail dascyllus και το blue-green chromis. Κατά τη δοκιμή 48 κοραλλιών που χωρίστηκαν σε δύο μεταχειρίσεις, ο Σιγκλέρ διαπίστωσε ότι το φως προσελκύει τις προνύμφες των ψαριών και ότι οι περιοχές δοκιμής τους που χρησιμοποιούσαν τεχνητό φως στρατολόγησαν 2 – 3 φορές περισσότερα ψάρια από ό,τι τα φυσικά φωτισμένα περιβάλλοντα.
Όπως δήλωσε:
Διαπιστώσαμε ότι το κοράλλι με το φως προσέλκυσε δύο έως τρεις φορές περισσότερα ψάρια σε σύγκριση με το φυσικά φωτισμένο σημείο ελέγχου. Το κοράλλι με το [τεχνητό] φως είναι ένα κακό περιβάλλον για τις προνύμφες των ψαριών, επειδή υπάρχουν περισσότερα αρπακτικά, ευκαιριακά ψάρια που περνούν από εκεί και τα τρώνε.
Επίσης πρόσθεσε πως:
Μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα μόνο μέχρι ενός σημείου, αλλά τα ευρήματά μας, καθώς και άλλες δοκιμές που κάναμε σε καβούρια και γαρίδες, δείχνουν γενικά ότι τα θαλάσσια ζώα έλκονται από το τεχνητό φως. Ο Σιγκλέρ εξήγησε επίσης ότι ενώ το τεχνητό φως θα μπορούσε να φαίνεται ότι ωφελεί τα αρπακτικά ψάρια, θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί ότι αυτό ισχύει.
«Θα μπορούσε να είναι κακό για τον ύπνο τους, ή θα μπορούσαν να τρώνε πάρα πολύ, δεν ξέρουμε ακόμα», εξήγησε.
Επιπλέον αναφέρει πως:
Το τεχνητό φως δημιούργησε μια οικολογική παγίδα όπου αυτά τα ψάρια, παραπλανημένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, προτιμούν τώρα ενδιαιτήματα όπου η φυσική τους κατάσταση θα είναι χαμηλότερη. Με άλλα λόγια, το τεχνητό φως έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει οργανισμούς σε ένα λιγότερο κατάλληλο περιβάλλον, δημιουργώντας έναν ιδιότυπο ανθρωπογενή στρεσογόνο παράγοντα.
Ενώ προσθέτει:
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την αναπλήρωση και τη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων, είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες, όπως οι σπάνια εξεταζόμενες επιπτώσεις της φωτορύπανσης.