ΑΘΗΝΑ
17:56
|
08.07.2024
Ο πρόεδρος ανακοίνωσε το κλείσιμο 47 κρατικών εταιρειών και τη μείωση κατά 50% του αριθμού των κυβερνητικών συμβούλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περικοπές στις δαπάνες και περαιτέρω δανεισμό, πρότεινε ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, ώστε να κλείσει την «τρύπα», ύψους σχεδόν 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον προϋπολογισμό, που αρχικά σκόπευε να καλύψει μέσω της αύξησης της φορολογίας.

Σε αντίδραση στις εκτεταμένες διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν κυρίως νεαροί πολίτες και προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κρίση της διετούς κυβέρνησης του Ρούτο, ο οικονομικός νόμος, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών αυξήσεων, αποσύρθηκε από τον πρόεδρο. Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκαν ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 39 θανάτους.

Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Ρούτο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δανειστεί επιπλέον 169 δισεκατομμύρια σελίνια και ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να μειώσει τις δαπάνες κατά 177 δισεκατομμύρια σελίνια (1,39 δισεκατομμύρια δολάρια) για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα.

Ο πρόεδρος Ρούτο βρίσκεται ανάμεσα σε έναν πληθυσμό που «αιμορραγεί» οικονομικά από τα αυξανόμενα έξοδα διαβίωσης και δανειστές, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που τον πιέζουν να μειώσει τα ελλείμματα.

Η κατάργηση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό αναγκάσει την Κένυα να μην επιτύχει τους στόχους του προγράμματος του ΔΝΤ, παρόλο που η κυβέρνηση δεν έχει ανεξόφλητα χρέη που απαιτούν άμεση πληρωμή. Σύμφωνα με τον Ρούτο, το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2024-2025 της Κένυας προβλέπεται στο 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 3,3% που ήταν παλαιότερα.

Τα κονδύλια που αφορούν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο θα καταργηθούν, σύμφωνα με τον Ρούτο, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο 47 κρατικών εταιρειών, τη μείωση κατά 50% του αριθμού των κυβερνητικών συμβούλων και τη διακοπή της κάλυψης των μετακινήσεων των μη βασικών δημοσίων αξιωματούχων.

«Νομίζω ότι αυτές οι αλλαγές θα βάλουν το έθνος μας σε τροχιά προς τον οικονομικό μετασχηματισμό», δήλωσε ο πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε, επίσης, να προχωρήσει σύντομα σε αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νότια Κορέα: Η Μόσχα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε εμάς και την Πιονγιάνγκ

Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε αστικά κέντρα- Αναφορές για 36 νεκρούς

Δήμος Αθηναίων: Ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών αστυνομικών για την κακοποίηση 15χρονου στα Προσφυγικά

Όρμπαν: Η Ε.Ε. πρέπει να χαράξει δική της στρατηγική για την Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα