ΑΘΗΝΑ
12:12
|
08.07.2024
Συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θα έχει σήμερα Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε μια σπάνια επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στην ρωσική πρωτεύουσα.
Φωτογραφία αρχείου από την συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο τον περασμένο Οκτώβρη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την οργισμένη αντίδραση του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, προκάλεσε η άφιξη, σήμερα Παρασκευή, στη Μόσχα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία και τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του, σε μια σπάνια επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη στην ρωσική πρωτεύουσα, με σκοπό να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τους τρόπους επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης, όπως δήλωσε ο Μπερταλάν Χαβάσι, εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα», ήταν η οργισμένη απάντηση, του Ύπατου Εκπρόσωπου της της Ε.Ε., που τόνισε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Ε.Ε. σε μια τέτοια επίσκεψη, παρόλο που η Βουδαπέστη ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης.

«Ο Πρωθυπουργός Όρμπαν δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της Ε.Ε. να επισκεφθεί τη Μόσχα», επεσήμανε ο Μπορέλ και τόνισε ότι η θέση της Ένωσης για την Ουκρανία «αποκλείει τις επίσημες επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν», συνεπώς, «η επίσκεψη του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα πραγματοποιείται, αποκλειστικά, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας».

«Δεν μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη από μια άνετη πολυθρόνα στις Βρυξέλλες. Ακόμη και αν η εκ περιτροπής Προεδρία της Ε.Ε. δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της Ένωσης, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω και να περιμένουμε να τελειώσει ως εκ θαύματος ο πόλεμος. Θα λειτουργήσουμε ως χρήσιμο εργαλείο για να γίνουν τα πρώτα βήματα προς την ειρήνη. Αυτή είναι η ειρηνευτική μας αποστολή», τόνισε από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε νωρίτερα ότι δεν εκπροσωπεί τις Βρυξέλλες, αλλά ενεργεί για δικό του λογαριασμό σε επικοινωνία με τη Μόσχα και το Κίεβο, υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε να πείσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να «ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι που μπορεί να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Πούτιν-Μόντι στη Μόσχα

Αμυντικό σύμφωνο Ιαπωνίας-Φιλιππίνων, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Κίεβο, Μόσχα και τώρα Πεκίνο για τον Βίκτορ Όρμπαν

Ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα