Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ιρανοί για τον δεύτερο γύρο των εκλογών προκειμένου να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας που θα διαδεχθεί τον εκλιπόντα Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου τον περασμένο μήνα.
Ο υποψήφιος των μεταρρυθμιστών Μασούντ Πεζεσκιάν, ένας 69χρονος καρδιοχειρουργός, αντιμετωπίζει τον υπερσυντηρητικό Σαΐντ Τζαλίλι, πρώην διαπραγματευτή για τα πυρηνικά, μετά από έναν πρώτο γύρο ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής που δεν ξεπέρασε το 40%.
Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά ζητήματα, ψήφισε μόλις άνοιξαν οι κάλπες στις 08:00 π.μ. (τοπική ώρα), μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Supreme Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Seyyed Ali Khamenei cast his vote just after the start of the runoff presidential election across Iran on Friday (July 5). pic.twitter.com/h5Ei7aFDPK
— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) July 5, 2024
«Ξεκινάμε τον δεύτερο γύρο των 14ων προεδρικών εκλογών για να επιλέξουμε τον μελλοντικό πρόεδρο μεταξύ των δύο υποψηφίων σε 58.638 εκλογικά τμήματα στη χώρα και σε όλα τα τμήματα στο εξωτερικό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Άχμαντ Βαχίντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Η ψηφοφορία γίνεται στο φόντο των αυξημένων περιφερειακών εντάσεων λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και της διαμάχης του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, την ίδια ώρα που η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται από τις δυτικές κυρώσεις.
Στον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδας, ο Πεζεσκιάν, ο οποίος ήταν ο μόνος μεταρρυθμιστής υποψήφιος, προηγήθηκε με 42,3% ενώ ο πρώην διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Τζαλίλι ήρθε στη δεύτερη θέση με 39,5%. Ακολούθησαν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμαντ-Μπαχέρ Γκαλιμπάφ με 13,8% και ο κληρικός Μοστάφα Πουρμοχαμαντί με λιγότερο από 1%.
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν είναι ένας 69χρονος καρδιοχειρουργός που εκπροσωπεί τη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ στο κοινοβούλιο από το 2008. Έχει κερδίσει την υποστήριξη του κύριου μεταρρυθμιστικού συνασπισμού του Ιράν, με τους πρώην μεταρρυθμιστές προέδρους Μοχάμαντ Χατάμι και Χασάν Ροχανί να δηλώνουν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά του. Ο Πεζεσκιάν ζητά «εποικοδομητικές σχέσεις» με την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να «βγάλει το Ιράν από την απομόνωσή του».
Ο 58χροος Σαΐντ Τζαλίλι, συγκέντρωσε μια σημαντική βάση ψηφοφόρων και έλαβε υποστήριξη από τον Γκαλιμπάφ και δύο άλλους υπερσυντηρητικούς υποψηφίους που αποχώρησαν από την κούρσα πριν από τον πρώτο γύρο.Γγνωστός για την αδιάλλακτη αντιδυτική του θέση, επιμένει ότι η Τεχεράνη δεν χρειάζεται την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις για να σημειώσει πρόοδο.