ΑΘΗΝΑ
05:00
|
08.07.2024
Οι Συντηρητικοί κατέγραψαν μια από τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος, με τον Ρίσι Σούνακ να αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας.
Μια «δεκαετία εθνικής ανανέωσης»,υποσχέθηκε ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μια βαριά ήττα για τον Ρίσι Σούνακ ολοκληρώνεται η 14ετής διακυβέρνηση των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ να αναδεικνύεται νικητής των χθεσινών εκλογών και νε είναι ο πρώτος Εργατικός ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την διακυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν την περίοδο (2007-2010).

Οι Συντηρητικοί κατέγραψαν μια από τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος με μόλις 144 έδρες (το χειρότερο προηγούμενο ήταν 156 έδρες το 1906), έναντι 326 του Εργατικού κόμματος, με τα έως τώρα αποτελέσματα. Πιο πίσω, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 58 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας με 8, το Reform UK με 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα με 26. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται αργότερα, σήμερα Παρασκευή.

Ένα exit poll για τους βρετανικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που δημοσιεύθηκε χθες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ανεβάζει τον αναμενόμενο τελικό αριθμό των εδρών των Εργατικών στις 410.

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», τόνισε ο 61χρονος Στάρμερ απευθυνόμενους στο πλήθος σε μια θριαμβευτική συγκέντρωση στο κέντρο του Λονδίνου της εκλογικής του περιφέρειας και υποσχέθηκε μια «δεκαετία εθνικής ανανέωσης», βάζοντας «πρώτη τη χώρα, δεύτερο το κόμμα».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αλλαγή δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη, ακόμη και αν οι Εργατικοί πήραν μια σειρά από έδρες των Τόρις σε όλη τη χώρα, αφήνοντας έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων τουλάχιστον οκτώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε αυτές τις γενικές εκλογές και τηλεφώνησα στον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρώ για τη νίκη του», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ αναγνωρίζοντας την ήττα του. «Σήμερα, η εξουσία θα αλλάξει χέρια με ειρηνικό και τακτικό τρόπο με καλή θέληση από όλες τις πλευρές», πρόσθεσε ο ηγέτης των Τόρις, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα «απογοητευτικά» και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε τη βουλευτική έδρα του στη βόρεια Αγγλία, σε αντίθεση με την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας και δέκα υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά έδρα για πρώτη φορά μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες κέρδισε και ο επικεφαλής του ακροδεξιου ReformUK Νάιτζελ Φάρατζ, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Νικητής η Αριστερά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Ένας Άι Βασίλης στον Λευκό Οίκο

Βρετανία: Ο Τόνι Μπλερ υπέρ «ενός σχεδίου για τον έλεγχο της μετανάστευσης»

Ανοίγει η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Δυτικής Αφρικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα