ΑΘΗΝΑ
11:59
|
05.10.2024
Οι επιστήμονες χρονολόγησαν την αρχαιότερη εικόνα του κόσμου από την Ινδονησία.
Τοιχογραφία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα βραχώδες σχέδιο ενός γουρουνιού και δύο ανθρωπόμορφων μορφών από το σπήλαιο Leang Karampuang στο νησί Σουλαουέζι είναι ηλικίας τουλάχιστον 51.200 ετών και αποτελεί την αρχαιότερη γνωστή εικόνα στην ανθρώπινη ιστορία, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων σε άρθρο της στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Η εικόνα του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 2017, αλλά η χρονολόγησή της ολοκληρώθηκε μόλις στις αρχές του 2024. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν στρώματα ασβεστόλιθου που αναπτύχθηκε στην εικόνα, τα εξαέρωσαν με λέιζερ και χρονολόγησαν κάθε στρώμα σύμφωνα με την αναλογία ουρανίου και θορίου που σχηματίστηκε κατά τη διάσπασή του.

Χρονολογείται σε μια περίοδο πριν από τουλάχιστον 51.200 χρόνια, αυτή η αφηγηματική σύνθεση γίνεται πλέον το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα εικαστικής τέχνης και οπτικής αφήγησης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σχέδιο δείχνει ένα γουρούνι και δύο ανθρωπόμορφες φιγούρες με τρία άκρα. Ο Adam Brumm, ένας από τους επικεφαλής της ομάδας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Griffith, δήλωσε στον Guardian ότι συναντούσε συχνά το γουρούνι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή. Υποστήριξε ότι το ζώο είχε μεγάλη οικονομική σημασία για τους ντόπιους. Παράλληλα, αν τα ζώα στην τέχνη των σπηλαίων σχεδιάζονται πάντα με ιδιαίτερη προσοχή, τότε οι άνθρωποι παραδοσιακά σχεδιάζονταν με λιγότερο λεπτομερή τρόπο, πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς αναφέρουν πως:

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι παραστατικές εικόνες ανθρωπόμορφων μορφών και ζώων έχουν βαθύτερες ρίζες στην ιστορία της τέχνης των σύγχρονων ανθρώπων απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Προηγουμένως, η αρχαιότερη εικόνα στην ιστορία θεωρούνταν ένα άλλο σχέδιο από το νησί Σουλαουέζι – μια σκηνή κυνηγιού από το σπήλαιο Leang Bulu Sipong 4. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης τη χρονολόγησαν σε τουλάχιστον 48 χιλιάδες χρόνια πριν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσοι μετεωρολόγοι: Γεωμαγνητικές καταιγίδες αναμένονται το Σαββατοκύριακο

Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Νέα ανακάλυψη για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων: Δεν έφταιγε μόνο ένας αστεροειδής!

Συναυλία μνήμης για τα θύματα των Τεμπών στο Καλλιμάρμαρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα