ΑΘΗΝΑ
12:10
|
05.10.2024
Η Αίγυπτος φιλοξένησε το Σάββατο μια διεθνή διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν, ο οποίος συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο.
Άνθρωποι που εγκαταλείπουν την πόλη Σίνγκα, την πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής πολιτείας Sennar του Σουδάν, φτάνουν στο Gedaref στα ανατολικά της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας την 1η Ιουλίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αίγυπτος φιλοξένησε το Σάββατο μια διεθνή διάσκεψη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν, ο οποίος συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Ο Δρ. Μπαντρ Αμπντελάτι, υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης, εγκαινιάζει τώρα τη Διάσκεψη Πολιτικών και Πολιτικών Δυνάμεων του Σουδάν στο Κάιρο. Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Ηνωμένα Έθνη, την Αφρικανική Ένωση, τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές βασικές χώρες που εμπλέκονται στο ζήτημα του Σουδάν».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε «τη σοβαρότητα της τρέχουσας κρίσης που πλήττει το Σουδάν για περισσότερο από ένα χρόνο», σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής (MENA).

Κάλεσε για άμεση και βιώσιμη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Σουδάν για να σωθεί ο σουδανικός λαός και οι κρατικοί θεσμοί.

Επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αιγύπτου να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να σταματήσει η αιματοχυσία στο Σουδάν και τόνισε ότι οποιαδήποτε γνήσια πολιτική λύση πρέπει να βασίζεται σε ένα σουδανικό όραμα χωρίς εξωτερική παρέμβαση και να διευκολύνεται από διεθνείς και περιφερειακούς θεσμούς.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντουλάχ Χάμντοκ, επίσης επικεφαλής του Συντονισμού Πολιτικών και Δημοκρατικών Δυνάμεων του Σουδάν (Taqaddum), δήλωσε ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή για το Σουδάν, το οποίο αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση.

Ο Χάμντοκ περιέγραψε τρία βασικά θέματα στη διάσκεψη: Διακοπή του πολέμου, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης —τη μεγαλύτερης στον κόσμο σήμερα— και συζήτηση για την πολιτική διαδικασία, την ατζέντα της και τις βασικές πρακτικές αρχές, σύμφωνα με το MENA.

Από τα μέσα Απριλίου 2023, ο σουδανικός στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 15.000 θανάτους και εκτόπισε περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον και της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης-Δένδιας: Συνάντηση με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Οι πύραυλοι του Ιράν δεν συνέτριψαν μόνο αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις

Η Ρωσία προσκαλεί τον Γ.Γ. ΟΗΕ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Λίβανος: Άρνηση της Ιρλανδίας σε αίτημα του ισραηλινού στρατού για απόσυρση της UNIFIL

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα