ΑΘΗΝΑ
13:45
|
05.10.2024
Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν συνομιλίες, 16 ημέρες μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Οι Παλαιστίνιοι αρχίζουν να μεταναστεύουν με τα υπάρχοντά τους που θα μπορούσαν να πάρουν αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζουν στις ανατολικές περιοχές να φύγουν αμέσως πριν από μια πιθανή νέα χερσαία επίθεση στο Khan Yunis της Γάζας στις 2 Ιουλίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν συνομιλίες για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και ανδρών, 16 ημέρες μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ανώτερη πηγή της Χαμάς το Σάββατο.

Η μαχητική ισλαμιστική ομάδα απέρριψε το αίτημα να δεσμευτεί πρώτα το Ισραήλ σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν υπογράψει τη συμφωνία και θα επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις να το επιτύχουν αυτό κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των έξι εβδομάδων, δήλωσε η πηγή στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διεθνώς μεσολαβούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες είχε πει ότι η πρόταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία πλαίσιο εάν αγκαλιαστεί από το Ισραήλ και θα τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα που διαρκεί εννέα μήνες.

Πηγή από τη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει τώρα μια πραγματική πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας. Αυτό ήταν σε έντονη αντίθεση με προηγούμενα φάσεις στον πόλεμο στη Γάζα που κράτησε εννέα μήνες, όταν το Ισραήλ έλεγε ότι οι όροι της Χαμάς ήταν απαράδεκτοι.

Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο το Σάββατο, το εβραϊκό Σάββατο. Την Παρασκευή το γραφείο του είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά μεταξύ των πλευρών.

Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 38.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας, από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στις νότιες ισραηλινές πόλεις στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και λαμβάνοντας περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Η νέα πρόταση διασφαλίζει ότι οι μεσολαβητές θα εγγυηθούν προσωρινή κατάπαυση του πυρός, παροχή βοήθειας και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων όσο συνεχίζονται οι έμμεσες συνομιλίες για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας, είπε η πηγή της Χαμάς.

Οι προσπάθειες για εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες με την ενεργή διπλωματία μεταξύ της Ουάσιγκτον, του Ισραήλ και του Κατάρ, η οποία ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης από τη Ντόχα, όπου εδρεύει η εξόριστη ηγεσία της Χαμάς.

Μια περιφερειακή πηγή είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούσε σκληρά να εξασφαλίσει μια συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ επέστρεψε από την αρχική συνάντηση με μεσολαβητές στο Κατάρ και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Οι μάχες συνεχίζονται

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις στρατιωτικές επιδρομές σε όλο τον θύλακα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες και τραυματίζοντας άλλους 100, δήλωσαν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της περιοχής.

Μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές αεροπορικές επιδρομές ήταν πέντε ντόπιοι δημοσιογράφοι, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων από τις 7 Οκτωβρίου σε 158, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο ΜΜΕ της Γάζας υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, που έχουν εμβαθύνει τις εισβολές τους στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους οκτώ, σε αεροπορική επιδρομή στο όχημά τους το Σάββατο, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών που διοικείται από τη Χαμάς ανέφερε ότι μεταξύ των τεσσάρων ήταν ο Φαρές Άμπντελ-Αλ, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στη δυτική συνοικία Ράφα του Τελ Αλ-Σουλτάν.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι δυνάμεις συνέχισαν τις «επιχειρήσεις βάσης πληροφοριών» στη Ράφα, κατέστρεψαν πολλές υπόγειες κατασκευές, κατέσχεσαν όπλα και εξοπλισμό και σκότωσαν αρκετούς Παλαιστίνιους ένοπλους.

Το Ισραήλ είπε ότι οι επιχειρήσεις του στη Ράφα είχαν στόχο να εξολοθρεύσουν τα τελευταία τάγματα ένοπλων πτέρυγων της Χαμάς.

Στον κεντρικό καταυλισμό Al-Nuseirat, έναν από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς του θύλακα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ένα σπίτι σκότωσε 10 Παλαιστίνιους, δήλωσαν γιατροί.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξάλειψε έναν πυρήνα πυραύλων της Χαμάς που επιχειρούσε μέσα από περιοχή που είχε χαρακτηριστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Είπε ότι πραγματοποίησε ένα ακριβές χτύπημα αφού έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι δεν τραυματίστηκαν. Η Χαμάς αρνείται τις ισραηλινές κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί ακίνητες περιουσίες για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι μαχητές επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις σε αρκετές περιοχές του θύλακα με αντιαρματικές ρουκέτες και βόμβες όλμων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης-Δένδιας: Συνάντηση με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Οι πύραυλοι του Ιράν δεν συνέτριψαν μόνο αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις

Η Ρωσία προσκαλεί τον Γ.Γ. ΟΗΕ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Λίβανος: Άρνηση της Ιρλανδίας σε αίτημα του ισραηλινού στρατού για απόσυρση της UNIFIL

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα