Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ως έναν τρόπο για να γιορτάσει την 4η Ιουλίου. Η εικόνα απεικονίζει ένα νεαρό αντικείμενο που γίνεται αστέρι και δείχνει μια φλογερή κλεψύδρα που αποτελείται από ένα μοριακό νέφος που φιλοξενεί έναν πρωτοαστέρα.
Ο πρωτοαστέρας είναι ηλικίας περίπου 100.000 ετών, που είναι σχετικά νέος για το αντικείμενο. Η εικόνα δείχνει τον πρωταστέρα να συγκεντρώνει μάζα από το μητρικό του μοριακό νέφος L1526, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, σε απόσταση περίπου 460 ετών φωτός από τη Γη.
Στην εικόνα, το διάχυτο μπλε φως και οι νηματοειδείς δομές της εικόνας προέρχονται από οργανικές ενώσεις γνωστές ως «πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs)», ενώ το κόκκινο στο κέντρο της δομής είναι ένα «ενεργοποιημένο, παχύ στρώμα αερίων και σκόνης που περιβάλλει τον πρωταστέρα», εξήγησε η NASA. «Η ενδιάμεση περιοχή, η οποία εμφανίζεται με λευκό χρώμα, είναι ένα μείγμα από PAHs, ιονισμένα αέρια και άλλα μόρια».
Οι εκροές οι οποίες εκπέμπονται προς αντίθετες κατευθύνσεις κατά μήκος του άξονα περιστροφής του πρωτοστάτη, καθώς το αντικείμενο καταναλώνει αέριο και σκόνη από το περιβάλλον νέφος, εξήγησε η NASA. Οι εκροές «παίρνουν τη μορφή κρούσεων τόξου στο περιβάλλον μοριακό νέφος, οι οποίες εμφανίζονται ως νηματοειδείς δομές σε όλο το μήκος τους».
Είναι επίσης υπεύθυνες για τη χάραξη της φωτεινής δομής κλεψύδρας μέσα στο μοριακό νέφος, καθώς ενεργοποιούν, ή διεγείρουν, την περιβάλλουσα ύλη και προκαλούν λάμψη στις περιοχές πάνω και κάτω από αυτό.
Η NASA είχε προηγουμένως δημοσιεύσει την πρώτη εικόνα του νεοσύστατου άστρου από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του Webb, η οποία έδειχνε σαφείς λεπτομέρειες του ουράνιου θαύματος. Εξετάζοντας τις αναλύσεις τόσο των δεδομένων στο εγγύς υπέρυθρο όσο και στο μέσο υπέρυθρο, η NASA μπορεί να υποθέσει τη συνολική συμπεριφορά του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο κεντρικός πρωταστέρας επηρεάζει τη γύρω περιοχή.
Καθώς ο πρωταστέρας συνεχίζει να γερνά και να απελευθερώνει ενεργητικούς πίδακες, θα καταναλώσει, θα καταστρέψει και θα απομακρύνει μεγάλο μέρος αυτού του μοριακού νέφους και πολλές από τις δομές που βλέπουμε εδώ θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Τελικά, μόλις τελειώσει να συγκεντρώνει μάζα, αυτή η εντυπωσιακή επίδειξη θα τελειώσει και το ίδιο το άστρο θα γίνει πιο εμφανές, ακόμη και στα τηλεσκόπια ορατού φωτός μας.
Διαβάστε επίσης: