ΑΘΗΝΑ
08:42
|
05.10.2024
Η οικονομική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, περιορίζει την περαιτέρω αύξηση των τιμών, ενώ η Fed δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε μείωση των επιτοκίων.
Εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε χθες, Παρασκευή 5 Ιουλίου, λόγω των ελπίδων για αύξηση της ζήτησης καθώς ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος με τα προβλήματα προσφοράς που προκαλούνται από τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή να συνεχίζονται.

Το διεθνές αργό τύπου Brent διαπραγματεύεται στα 87,33 δολάρια ανά βαρέλι στις 15.18 τοπική ώρα (1218 GMT) την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 1,06% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 86,41 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Η τιμή West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 83,79 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση περίπου 2,75% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 81,54 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς ξεκίνησαν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο λόγω των ελπίδων για αύξηση της ζήτησης και των ανησυχιών για την παγκόσμια προσφορά.

Η καλοκαιρινή περίοδος στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ξεκίνησε με την αργία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου. Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων αναμένει ότι οι συνολικές μετακινήσεις κατά την περίοδο των διακοπών θα είναι κατά 5,2% υψηλότερες από ό,τι το 2023, ενώ οι μετακινήσεις με αυτοκίνητα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,8% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ εν μέσω διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ της λιβανέζικης ομάδας Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς το Τελ Αβίβ συνεχίζει τη φονική επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 38.000 ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι Χούθι της Υεμένης συνεχίζει να στοχεύει φορτηγά πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες ή μεταφέρουν αγαθά από και προς το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Λωρίδα της Γάζας στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας επειδή αποτελεί μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως για μεταφορές πετρελαίου και καυσίμων.

Η πτώση των εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αντανακλούσε τις αντιλήψεις της αγοράς για ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αργά την Τρίτη έδειξαν μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 9,16 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τα πρώιμα κέρδη αργότερα την Τρίτη λόγω μιας πιθανής διακοπής της προσφοράς λόγω του τυφώνα Beryl, αλλά παρέμειναν κοντά σε υψηλά δύο μηνών.

Αν και οι ανησυχίες υποχώρησαν αφού το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ δήλωσε ότι η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει όταν εισέλθει στον Κόλπο του Μεξικού, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου προκαλώντας οικονομικές ανησυχίες και ανησυχίες για τη ζήτηση μεταξύ των παραγόντων της αγοράς.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) που δημοσιεύθηκαν αργά την Τετάρτη απεικόνισαν θετικές προοπτικές ζήτησης και περιόρισαν περαιτέρω απώλειες των τιμών. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 12,2 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 2,2 εκατ. βαρέλια.

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) φέτος συνεχίζει να επιβαρύνει τις τιμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Future Cometh»: Η πρώτη περιοδική έκθεση του ΝΠΔΔ Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού είναι για τα 100 χρόνια του… Κολλεγίου Ανατόλια

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα