ΑΘΗΝΑ
12:46
|
05.11.2024
Χωρίς κανένα από τα τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ, να έχει πλειοψηφία και με τον νέο πρωθυπουργό να αναζητείται, η Γαλλία βρίσκεται μπροστά στην προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον χθεσινό δεύτερο γύρο των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου οι ψηφοφόροι προσέφυγαν στις κάλπες με συμμετοχή ρεκόρ 66,6%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τα απομεινάρια του κεντρώου στρατοπέδου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), που έβλεπε την πόρτα της εξουσίας πολύ κοντά της, τρίτη.

Μαζί με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας όμως, αρχίζουν και τα δύσκολα για την γαλλική πολιτική σκηνή, καθώς ένα πολιτικό αδιέξοδο είναι ορατό χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και με έναν υποψήφιο πρωθυπουργό από το βιαστικά συσπειρωμένο αριστερό στρατόπεδο να μην είναι ορατός. Άρα… διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων.

Το «δημοκρατικό φράγμα» που στήθηκε «κράτησε». Παρότι κέρδισε τον πρώτο γύρο η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση βρέθηκε στην τρίτη θέση με τις έδρες που θα καταλάβει στην Εθνοσυνέλευση να κυμαίνονται από 138 έως 145 σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos Talan, μαζί με συντηρητικούς που διασπάστηκαν από τους Ρεπουμπλικανούς (Les Républicains). Είναι ένα συντριπτικό αποτέλεσμα για ένα κόμμα που φαινόταν έτοιμο να πάρει την εξουσία μετά την νίκη του τον περασμένο μήνα στις ευρωεκλογές.

Μέρος της τελικής ήττας της Μαρίν Λεπέν, μπορεί να εξηγηθεί από την αντοχή αυτού που είναι γνωστό στη Γαλλία ως Δημοκρατικό Μέτωπο (Front républicain) -όταν οι ψηφοφόροι βγαίνουν δυναμικά για να νικήσουν την ακροδεξιά.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου στις 30 Ιουνίου, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανακοίνωσε ότι το NFP είχε ένα σχέδιο. Αυτή η στρατηγική -της οικοδόμησης ενός «μέτωπου» ή «φράγματος» ενάντια στην ακροδεξιά- ακολουθήθηκε σε γενικές γραμμές και από το στρατόπεδο του Μακρόν, με τους δύο συνασπισμούς να καλούν τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τους επικρατέστερους υποψήφιους για να κρατήσουν το RN μακριά από την εξουσία. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι αποχώρησαν για να μην περάσουν οι ακροδεξιοί το κατώφλι της νίκης.

Με όλα αυτά η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν ανέτρεψε, μερικώς, το κακό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου που την έφερε στην τρίτη θέση με μόλις 21% και αναδείχθηκε τελικά δεύτερη δύναμη, με μια εκτίμηση για 152 έως 169 έδρες.

Νικητής αναδείχθηκε αιφνιδιάζοντας πολλούς και μπερδεύοντας τους συσχετισμούς το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η ευρεία συμμαχία της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Κομμουνιστών που εκτιμάται πως θα κερδίσει από 177 έως και 192 έδρες, χωρίς δηλαδή πλειοψηφία, αλλά με μια μεγάλη νίκη που το φέρνει στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, ο Μακρόν πιθανότατα ήλπιζε να βρει τους αντιπάλους του κουρασμένους και διασπασμένους μετά τις ευρωεκλογές. Και ενώ η ακροδεξιά Reconquête και η κεντροδεξιοί Les Républicains διασπάστηκαν για το αν θα συμμαχήσουν ή όχι με την ανερχόμενη Εθνική Συμμαχία, οι δυνάμεις της αριστεράς κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να ενωθούν πίσω από ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα που υπόσχεται αποφασιστική ρήξη με τις αντιδημοφιλείς πολιτικές του προέδρου Μακρόν.

Μιλώντας μπροστά σε ένα εκστασιασμένο πλήθος υποστηρικτών στην πλατεία Στάλινγκραντ του Παρισιού, το βράδυ της Κυριακής, ο Μελανσόν κάλεσε τον Μακρόν να δώσει στο NFP εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, λέγοντας πως το Μέτωπο είναι «έτοιμο να κυβερνήσει». 

«Η ενωμένη αριστερά, αποδείχθηκε άξια των περιστάσεων και με τον δικό της τρόπο απέτρεψε την παγίδα που είχε στηθεί για τη χώρα», είπε. «Με τον δικό της τρόπο, για άλλη μια φορά, έσωσε τη Δημοκρατία».

Μόλις ανέβει στην κυβέρνηση, είπε ο Μελανσόν, το NFP δεν θα χάσει χρόνο για να περάσει τις κύριες οικονομικές του πολιτικές με διάταγμα, όπως έκανε η κυβέρνηση του Μακρόν επανειλημμένα από τότε που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022. Άλλοι είναι πιο προσεκτικοί, με τον κεντροαριστερό Ραφαέλ Γκλικσμάν -ο οποίος είχε καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές για τους Σοσιαλιστές να δηλώνει: «Είμαστε μπροστά, αλλά βρισκόμαστε σε ένα διχασμένο κοινοβούλιο», είπε. «Θα πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να εμπλακούμε σε διάλογο».

Από την πλευρά του, ο Μακρόν φαίνεται ότι εξακολουθεί να σκέφτεται τις επιλογές του. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Γάλλος πρόεδρος θα περιμένει να οργανωθεί η Εθνοσυνέλευση σε σώμα, προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις για το ποιον θα διορίσει πρωθυπουργό και σίγουρα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις οποίες μεταβαίνει αύριο για να λάβει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι θα προσέφερε στον Μακρόν την παραίτησή του σήμερα Δευτέρα, αλλά δήλωσε έτοιμος να παραμείνει στη θέση για «όσο χρόνο το απαιτεί το καθήκον», καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Δεν μπορεί να σχηματιστεί καμιά απόλυτη πλειοψηφία από τους ακραίους», σημείωσε πάντως με εμφανή ικανοποίηση στρέφοντας τα βέλη του προς αριστερά και ακροδεξιά.

Το ποιος θα πάρει τη θέση του έχει γίνει το ερώτημα που θα καθορίσει τις επόμενες εβδομάδες. Το NFP παρέμεινε σταθερό στην άρνησή του να ορίσει έναν υποψήφιο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, λέγοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί με συναίνεση μεταξύ των διαφόρων αριστερών δυνάμεων μόλις καταστεί σαφής η θέση τους στην Εθνοσυνέλευση. 

Οι διαιρέσεις είναι έντονες –ο Γκλικσμάν, ο οποίος ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για τη θέση, δήλωσε δημόσια ότι δεν θέλει τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν στον ρόλο, πράγμα που δεν επιθυμεί και η ηγέτιδα των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ και η κατάσταση παραμένει περίπλοκη.

Χωρίς κανένα κόμμα να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και χωρίς προφανή δρόμο προς τα εμπρός για τα τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολύ πραγματική προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου.

Και ενώ η Εθνική Συμμαχία μετρά της πληγές της, η χθεσινή ανατροπή δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ακροδεξιά κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην ιστορία της. Ήδη, ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, επέκρινε το δημοκρατικό μέτωπο ως μια «επαίσχυντη συμμαχία» που μαγειρεύτηκε πίσω από κλειστές πόρτες για να κρατήσει το κόμμα του μακριά από την εξουσία – και για να δώσει στο «απαξιωμένο μακρονιστικό κατεστημένο με αριστερή υποστήριξη».

Για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία στις εκλογές του 2027, είναι μια κατάσταση πραγμάτων που μπορεί να ωφελήσει μόνο ένα κόμμα, που είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στην εξουσία. «Η νίκη μας έχει απλώς καθυστερήσει», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

Μερικά ερωτήματα καθώς οι κάλπες στις ΗΠΑ ανοίγουν

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα