ΑΘΗΝΑ
14:51
|
06.10.2024
Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γέολ αναχώρησε τη Δευτέρα για την Ουάσινγκτον, ώστε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος τόνισε πως η απόφαση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία εξαρτάται από τις συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πως η Μόσχα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Σεούλ, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, ανακοινώνοντας πως θα ξεκινήσει συνομιλίες με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την «ξεχωριστή απειλή» που θέτει η Βόρεια Κορέα για την Ευρώπη, με την εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών της με τη Ρωσία.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος τόνισε πως η τελική απόφαση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η νέα στρατιωτική συμφωνία, μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

«Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας αποτελεί μια ξεχωριστή απειλή και μια σοβαρή πρόκληση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο και στην Ευρώπη», ανέφερε ο Γιουν, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις, πριν από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Γιουν, ο οποίος έγινε ο πρώτος Νοτιοκορεάτης ηγέτης που συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 2022, επρόκειτο να αναχωρήσει τη Δευτέρα για την Ουάσινγκτον, την τρίτη φορά που παρευρέθηκε σε μια τέτοια συνάντηση.

Μαζί η Αυστραλία, η Ιαπωνία η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα αποτελούν τους τέσσερις εταίρους Ασίας-Ειρηνικού που συμμετέχουν στις συνομιλίες, αυτή την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Οι σχέσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί, με την Σεούλ να κατηγορεί τη Μόσχα πως λαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους από την Πιονγκγιάνγκ, τους οποίους χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας. Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα αρνούνται πως έχουν συνάψει τέτοιου είδους εξοπλιστικές συμφωνίες.

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα «την πιο φιλική μεταξύ των μη φιλικών χωρών», με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να λέει ότι θα έκανε «μεγάλο λάθος» αν αποφασίσει να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ξεκάθαρα μια απειλή για τη διεθνή κοινωνία», είπε ο Γιουν, σχολιάζοντας την επίσκεψη Πούτιν στην Πιονγιάνγκ τον Ιούνιο. «Ελπίζω ότι η Ρωσία θα αποφασίσει με λογική ποια πλευρά — ο Νότος ή ο Βορράς — είναι πιο σημαντική και απαραίτητη για τα δικά της συμφέροντα», τονίζοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών «εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τις ενέργειες της Ρωσίας».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Δημοτικές εκλογές στη Βραζιλία

Το Ισραήλ επεκτείνει την εκστρατεία στον Λίβανο

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 65.671 ψήφισαν μέχρι τίς 11 το πρωί

Το Καζακστάν ψηφίζει για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα