ΑΘΗΝΑ
10:13
|
06.10.2024
Η παρεμπόδιση των ερευνών για την ανάσυρση σορών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος κάθε ανθρώπου σε αξιοπρεπή ταφή.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα σώματα των θυμάτων έχουν ήδη αποσυντεθεί, η ισραηλινή πολιτική παρεμπόδισης των ερευνών παίζει σημαντικό ρόλο και στην εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ζητά το Euro-Med Human Rights Monitor, προκειμένου να ανασυρθούν οι σοροί περισσοτέρων από 10.000 Παλαιστινίων που παραμένουν κάτω από τα ερείπια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Οργάνωση κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι συνεχίζει να παρεμποδίζει τις έρευνες για θύματα και αγνοούμενους, μεταξύ άλλων στοχοποιώντας συνεργεία Πολιτικής Άμυνας, ομάδες διάσωσης και οικογένειες που προσπαθούν να ανασύρουν τα πτώματα των συγγενών τους κάτω από τόνους μπάζων.

Ο ισραηλινός στρατός παρεμποδίζει επίσης την είσοδο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας του εξοπλισμού που απαιτείται για τις επιχειρήσεις διάσωσης καθώς και την είσοδο καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία βαρέων μηχανημάτων που χρειάζονται για να απομακρύνουν τα ερείπια, με αποτέλεσμα οι έρευνες να γίνονται -χωρίς αποτέλεσμα- με ξεπερασμένα εργαλεία, σφυριά και φτυάρια, κάτω από δεκάδες χιλιάδες τόνους ερειπίων.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα σώματα των θυμάτων έχουν ήδη αποσυντεθεί, η ισραηλινή πολιτική παρεμπόδισης των ερευνών παίζει σημαντικό ρόλο και στην εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών και επιδημιών στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών, η οποία έχει ήδη παρακμάσει λόγω του ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά, καταστρέφοντας ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές, διακόπτοντας τα απαραίτητα καύσιμα για την επεξεργασία των λυμάτων, καθιστώντας αδύνατη τη διάθεση των αποβλήτων και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πίνουν μολυσμένο νερό», τονίζει η Οργάνωση.

Η παρεμπόδιση των ερευνών για θύματα κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τονίζει το Euro-Med Human Rights Monitor και άρνηση του τελικού δικαιώματος κάθε ανθρώπου να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, κατά τη διαδικασία ταφής με τις απαραίτητες θρησκευτικές τελετουργίες.

Προσθέτει επίσης ότι «το γεγονός πως χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αγνοούνται αποτελεί έγκλημα και κατά των οικογενειών τους, οι οποίες υφίστανται τρομερό ψυχολογικό τραυματισμό», ενώ παράλληλα,  η αποτροπή της ανάκτησης πτωμάτων παραβιάζει αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει η γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και να προστατευτεί άμαχος πληθυσμός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ανοίγουν οι κάλπες στην Τυνησία, με τον πρόεδρο Σαΐντ να διεκδικεί την επανεκλογή του

Γάζα: Βομβαρδισμός ισλαμικού τεμένους – Τουλάχιστον 21 νεκροί

Ένα Μπεκτασικό κράτος ή μια ακόμα εργαλειοποίηση του σουφισμού (μυστικού Ισλάμ);

Ηράκλειο: Πήγαν για τσικουδιά αλλά τους ήρθε… σφηνάκι χλωρίνη-Στην εντατική 6 άτομα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα