ΑΘΗΝΑ
16:45
|
06.10.2024
Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα, ενώ πολλοί έχουν εκκενώσει τις περιοχές που κινδυνεύουν.
Τυφώνας Beryl σαρώνει το Τέξας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς ο τυφώνας Beryl έπληξε το νοτιοανατολικό Τέξας, κόβοντας την ηλεκτροδότηση σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Όταν ο Beryl έπληξε για πρώτη φορά το Τέξας το πρωί της Δευτέρας (8/7), προσγειώθηκε ως τυφώνας κατηγορίας 1, αλλά έκτοτε υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για καταστροφικούς ανέμους, βροχές έως και 38 εκατοστών και «απειλητικές για τη ζωή» καταιγίδες.

Σχεδόν 1.000 πτήσεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Χιούστον ακυρώθηκαν.

Το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας έχει επανειλημμένα προτρέψει τους κατοίκους, να μην υποτιμούν την καταιγίδα, η οποία προκάλεσε τουλάχιστον 10 θανάτους στην Καραϊβική λίγες ημέρες πριν. Ένας 53χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν οι άνεμοι έριξαν καλώδια ρεύματος και χτύπησαν ένα δέντρο στο σπίτι του στην κομητεία Χάρις, προκαλώντας την κατάρρευση της στέγης του.

Στην ίδια κομητεία, που περιλαμβάνει τμήματα του Χιούστον, μια 74χρονη γυναίκα αναφέρθηκε επίσης ως νεκρή, όταν ένα δέντρο έπεσε στην οροφή του σπιτιού της. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από την εγγονή της γυναίκας. Τη Δευτέρα (8/7), η αστυνομία σε ένα προάστιο του Χιούστον είχε ήδη αρχίσει να διεξάγει διασώσεις, καθώς ο τυφώνας συνέχιζε να σφυροκοπά την πολιτεία.

Σύμφωνα με αμερικανικό μετεωρολόγο, οι τυφώνες αυτού του είδους είναι σπάνιοι για το Τέξας τον Ιούλιο. Οι σταθερές ταχύτητες ανέμου στην περιοχή είχαν φτάσει τα 75 μίλια/ώρα (120 χλμ/ώρα) με τις ριπές ανέμου να αγγίζουν τα 140 χλμ./ώρα. Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες σημειώθηκαν, επίσης σε περιοχές όπου έπεσαν πολλά εκατοστά βροχής μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Η καταιγίδα αναμένεται να χάσει τη δύναμή της, καθώς ακολουθεί σταδιακά βόρεια-βορειοανατολικά, αλλά οι ξαφνικές πλημμύρες και οι έντονες βροχοπτώσεις εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο.

Πάνω από δύο εκατομμύρια πελάτες στο Τέξας έμειναν χωρίς ρεύμα το πρωί της Δευτέρας (8/7), σύμφωνα με το poweroutage.us.

Στο Διηπειρωτικό Αεροδρόμιο Μπους, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Χιούστον, ακυρώθηκαν 981 πτήσεις, σύμφωνα με το flightaware.com.

Getty Images Ένα δέντρο στο Χιούστον του Τέξας ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους του τυφώνα Beryl

Η πόλη Γκάλβεστον, νοτιοανατολικά του Χιούστον, έχει εκδώσει εθελοντική εντολή εκκένωσης για ορισμένες περιοχές. Οι καταιγίδες στην περιοχή του Γκάλβεστον έχουν φτάσει τα 4-6 πόδια πάνω από το έδαφος. Στην παραλία Σερφσάιντ, η αστυνομία δημοσίευσε μια φωτογραφία με τα νερά της πλημμύρας, να ανεβαίνουν πάνω από το κάτω μέρος της πόρτας ενός φορτηγού.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ, Μάικλ Μπρέναν, προειδοποίησε όσους ζουν στο μονοπάτι του Beryl, να βρουν ένα ασφαλές μέρος μέχρι τη Δευτέρα «καθώς οι επικίνδυνες συνθήκες θα επιμείνουν ακόμη και μετά τη μετακίνηση του κέντρου του Beryl».

«Μην αγνοήσετε αυτήν την πολύ σοβαρή καταιγίδα», προέτρεψε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Νταν Πάτρικ. Τα λιμάνια του Corpus Christi, του Χιούστον, του Γκάλβεστον, του Φρίπορτ και του Τέξας είναι όλα κλειστά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει προσωρινή διακοπή των εξαγωγών. Όλες, επίσης, οι κινήσεις και οι εργασίες φορτίου πλοίων έχουν περιοριστεί.

Η κομητεία Ρεφούτζιο, βόρεια του Γκάλβεστον, εξέδωσε το Σάββατο (6/7) υποχρεωτική εκκένωση, αναφέροντας λόγους την περιορισμένη χωρητικότητα του προσωπικού των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, την κυκλοφορία των διακοπών στις 4 Ιουλίου και την εξασθενημένη υποδομή της περιοχής από τον τυφώνα Χάρβεϊ το 2017.

Η κομητεία Nueces, εν τω μεταξύ, διέταξε την υποχρεωτική εκκένωση των επισκεπτών, ενώ ενθάρρυνε τους ντόπιους να φύγουν επίσης. Περισσότερα από 2.000 άτομα έκτακτης ανάγκης έχουν ετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του Beryl, συμπεριλαμβανομένων μελών της Εθνοφρουράς του Τέξας.

Ο Beryl αναμένεται να μετακινηθεί ανατολικά στις κεντρικές πολιτείες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Μισισιπή, αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Στην πορεία, πιθανότατα θα παρακάμψει το κεντρικό και δυτικό Τέξας, περιοχές που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν μέτρια έως σοβαρά επίπεδα ξηρασίας.

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης/Reuters Τα ερείπια ενός κτιρίου που ισοπεδώθηκε από τον τυφώνα Beryl

Είναι ο πρώτος τυφώνας της σεζόν του 2024 στον Ατλαντικό, αλλά η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει, ότι ο Βόρειος Ατλαντικός θα μπορούσε να λάβει έως και επτά μεγάλους τυφώνες φέτος, από τρεις κατά μέσο όρο σε μια σεζόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές στις 17:00 (upd)

Όρμπαν: Αν συνεχιστεί η παράτυπη μετανάστευση, θα μεταφέρουμε τους μετανάστες στις Βρυξέλλες

Λίβανος: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού

Χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για τη Γάζα και τον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα