ΑΘΗΝΑ
01:26
|
08.09.2024
Ο Χανίγια προειδοποίησε εχθές, ότι οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ενδέχεται να φέρουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, πίσω στην αφετηρία.
Γουίλιαμ Μπερνς-Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, στο Κάιρο, όπου αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζήτησαν τις προσπάθειες για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο του Σίσι ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις κοινές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα. «Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία συνεχίζονται στο Κάιρο», μετέδωσε το Al-Qahera News, ειδησεογραφικό μέσο γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινές και αμερικανικές αντιπροσωπείες αναμένονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, θα βρίσκεται και ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ.

Μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ προσπαθούν εδώ και μήνες να πετύχουν μια εκεχειρία και μια ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων, που φέρεται να κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Οι συνομιλίες, που ανεστάλησαν προσφάτως, φαίνεται ότι θα επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο και στη Ντόχα, με μια ανώτερη πηγή να αναφέρει στο Al-Qahera News, ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ασφαλείας θα βρεθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, αύριο Τετάρτη.

Στόχος τους είναι «η προσέγγιση των θέσεων της Χαμάς και του Ισραήλ, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό», σημείωσε η πηγή. Μια άλλη πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο διευθυντής της CIA και ο επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, θα μεταβεί αύριο στην Ντόχα, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να συμμετάσχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, τόνισε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ωστόσο πολλά «σημεία απόκλισης».

Από μεριά της, η Χαμάς εξαρχής ζητούσε πλήρη κατάπαυση του πυρός, την οποία απορρίπτει η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία θέτει ως όρους, πέραν από την απελευθέρωση όλων των ομήρων, και την ολοκληρωτική ήττα της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Χθες Δευτέρα, το παλαιστινιακό κίνημα κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι τελευταίες στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ενδέχεται να φέρουν τις συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός πίσω στην αφετηρία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα