ΑΘΗΝΑ
01:29
|
08.09.2024
Φιμώνονται παρατηρητήρια όπως αυτό που μεταδίδει τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Εννιά χρόνια αδιάλειπτης δουλειάς για την πληροφόρηση από τη Δίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να σταματήσει
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στοπ στην ενημέρωση σχετικά με όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της εκδίκασης υποθέσεων στα δικαστήρια, επιβάλλει, εν μέσω καλοκαιριού η κυβέρνηση, προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου «απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εν λόγω απαγορεύεται το σημαντικό έργο συλλογικοτήτων που παρακολουθούσαν και ενημέρωναν το κοινό για μείζονος σημασίας δίκες, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής και της υπόθεσης δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ας μη μαυρίσει κι άλλο η δημοκρατία»

Σε σχετική ανακοίνωσή του με τίτλο «Η κυβέρνηση ρίχνει “μαύρο” στην ενημέρωση για σημαντικές δίκες», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως «η σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δη του ανεκδιήγητου υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να απαγορεύσουν στην ουσία την ακριβή πληροφόρηση για τέτοιες δίκες αποτελεί πλήγμα στη θεμελιώδη αρχή της δημοσιότητας της δίκης, “φιμώνει” τους δημοσιογράφους, “μαυρίζει” κι άλλο το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα της θέσης 107 στην ελευθερία του Τύπου» και καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους και τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αντιδράσουν στην αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, την οποία πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει.

«Ας μη μαυρίσει κι άλλο η δημοκρατία» τονίζει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

Η Δίκη της Χρυσής Αυγής χωρίς παρατηρητήριο;

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει και το Παρατηρητήριο στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, Golden Dawn Watch, κάνοντας λόγο για «απόπειρα φίμωσης, η οποία οδηγεί στην απουσία ελέγχου και λογοδοσίας» και «απόπειρα γενικής απαγόρευσης κάθε προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για μείζονος σημασίας δίκες» υπογραμμίζοντας, παράλληλα ότι αυτή η ενημέρωση «αναγνωρίστηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως βέλτιστη πρακτική (best practice) και ως εχέγγυο διαφάνειας και λογοδοσίας, σημείο που ως γνωστό αποτελεί κομβικό σημείο του κράτους δικαίου για το οποίο η χώρα μας ελέγχεται από διεθνή όργανα».

Μετά από 9 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και κάλυψης στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της δίκης της Χρυσής Αυγής, το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι «ο ισχυρισμός πως αυτός ο περιορισμός πρέπει να γίνει, επειδή “η δίκη μεταδίδεται σε αόριστο αριθμό ατόμων” στρέφεται ανοιχτά κατά της ίδιας της έννοιας της δημοσιότητας της δίκης, που αποτελεί εγγύηση της δίκαιης δίκης τόσο για το Σύνταγμα όσο και για την ΕΣΔΑ» και τονίζει ότι «όπως κανείς δεν διανοήθηκε να ελέγξει τις ιδιότητες όσων παρευρίσκονται ως δημόσιο ακροατήριο σε μια δίκη, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και για λόγους ασφάλειας, έτσι είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι πρέπει να ελέγχεται ποιο είναι το κοινό που μπορεί να ενημερώνεται για την εξέλιξη μιας δίκης τεράστιας κοινωνικής σημασίας».

Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Απλά», προστέθηκε και το διαδίκτυο

Ότι «έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα» κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για ισχύουσα από το 2002 ρύθμιση (άρθρο 8 του νόμου 3090/2002).

«Παραπέμπουμε στη διάταξη του παραπάνω άρθρου που ισχύει εδώ και 22 χρόνια και η οποία απαγορεύει την ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και την κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου, εκτός αν το ίδιο το δικαστήριο παράσχει τη σχετική άδεια» αναφέρει.

«Στους παραπάνω τρόπους μετάδοσης με την πρόσφατη ρύθμιση, προστέθηκε και η μετάδοση μέσω Ίντερνετ», προσθέτει προκλητικά αγνοώντας τις διαμαρτυρίες για την διακοπή της σοβαρής δουλειάς που γίνονταν διαδικτυακά από τα παρατηρητήρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα