Την Έκκληση της Ρώμης (Rome Call for AI Ethics), μια προσπάθεια του Βατικανού να θεσπίσει βασικούς ηθικούς κανόνες για την αναδυόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, υπέγραψαν οι ηγέτες μεγάλων θρησκειών από την Ανατολή Ασία που συγκεντρώθηκαν, χθες Τρίτη, στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση, τις εκλογές αλλά και τους πολέμους ανά τον κόσμο, περισσότεροι από δώδεκα ηγέτες θρησκειών με ρίζες στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων Βουδιστών, Σιχ και Σιντοϊστών, υπέγραψαν την έκκληση που αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αναπτυχθεί «με ηθικές αρχές για να διασφαλιστεί ότι εξυπηρετεί το καλό της ανθρωπότητας».
Τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η IBM, η Microsoft και η Cisco, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες από τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, έχουν ήδη ενταχθεί στην έκκληση που ξεκίνησε το 2020.
Οι υπογράφοντες συμφωνούν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις εναντίον κανενός» και ότι «πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιος άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις και τις ενέργειες μια μηχανής».
World religion leaders sign the Rome Call for AI Ethics in Hiroshima on 9 July🕊️
— United Nations Envoy on Technology (@UNTechEnvoy) July 8, 2024
Issued by @PontAcadLife, @call_rome promotes developing AI for humanity
Hear from USG @gioasempre + #AIAB members @paolobenanti & Jimena Viveros
👉 https://t.co/rsS8X9vAGF@rfpjapan @adpeaceforum pic.twitter.com/PRYSHQXjIM
Τα συστήματα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα, ασφαλή, κατανοητά και «δεν πρέπει να υποκλίνονται ή να δημιουργούν προκαταλήψεις», τονίζεται στην έκκληση που υιοθετήθηκε στο διήμερο φόρουμ θρησκειών που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία.
Το Κάλεσμα της Ρώμης για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης παρέχει το πλαίσιο ενός τόσο απαραίτητου παγκόσμιου ελέγχου, τόνισε ο επικεφαλής της οργάνωσης των Σιχ, μετά τη λήξη των εργασιών του φόρουμ, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη «δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να εκμεταλλευτεί ή να καταστρέψει τη δημιουργία του Θεού, αλλά μόνο να επιδιώκει τη βελτίωση και την άνθησή της.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με φόντο τα ερείπια ενός θολωτού κτιρίου που στέκεται ως μνημείο για τους 140.000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά την αμερικανική επίθεση με ατομική βόμβα στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945.