Στο αρχείο καταλήγει η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών για αδικήματα που διαπράττονται από τον ισραηλινό στη Γάζα καταγγέλλει η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din.
«Αν και το Ισραήλ υπερηφανεύεται για το σύστημα επιβολής του νόμου και το παρουσιάζει ως λειτουργικό, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία εάν το σύστημα έχει την ικανότητα ή την προθυμία να διεξάγει ενδελεχείς και αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με σοβαρές υποψίες για παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα», τονίζει η οργάνωση.
[1] In recent months, serious allegations have been accumulating against Israel for committing war crimes and crimes against humanity in Gaza. How does Israel intend to investigate such suspicions? To answer this question, >> pic.twitter.com/SMGkuWqeA4
— Yesh Din English (@Yesh_Din) July 9, 2024
Σύμφωνα με την έρευνα των ισραηλινών ακτιβιστών, που δραστηριοποιείται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μόλις μία από τις 573 περιπτώσεις φερόμενων αδικημάτων από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα την τελευταία δεκαετία -κατά τη διάρκεια τριών στρατιωτικών επιχειρήσεων- οδηγήθηκε τελικά σε δίωξη.
Οι υπόλοιπες, δηλαδή όλες πλην μίας, έχουν παραπεμφθεί στον Μηχανισμό Εξεύρεσης Γεγονότων (FFA), που υποτίθεται πως αναλαμβάνει μια προκαταρκτική ταχεία αξιολόγηση πριν αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει ποινική έρευνα. Για κάποιες περιπτώσεις αυτό το «ταχύτατη» σημαίνει πέντε, επτά ακόμα και δέκα χρόνια…
«Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου απώλειες αμάχων και καταστροφές και θεωρείται μία από τις πιο καταστροφικές στρατιωτικές επιθέσεις στον κόσμο τον 21ο αιώνα. Οι Ισραηλινοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων εντός της κυβέρνησης και του στρατού, οι οποίοι είναι άμεσα υπεύθυνοι για την πολιτική χρήσης βίας από το Ισραήλ, έχουν επεκτείνει σημαντικά τη ζημιά που προκλήθηκε σε αθώους πολίτες και μη στρατιωτικές υποδομές. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, οι υποδομές ζωτικής σημασίας για τη ζωή των πολιτών στη Γάζα έχουν εξαλειφθεί και η πείνα εξαπλώνεται μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν εκριζωθεί από τα σπίτια τους» τονίζει μεταξύ άλλων η ισραηλινή οργάνωση.
Η έλλειψη διώξεων υποδηλώνει ένα σύστημα στρατιωτικής επιβολής του νόμου που «αποφεύγει τη σωστή διερεύνηση ύποπτων εγκλημάτων πολέμου», τονίζει η Yesh Din, αναφερόμενη και στις σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ, για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, κατά την τρέχουσα επίθεση.