ΑΘΗΝΑ
22:00
|
22.07.2024
Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι δεν έχει κανένα θέμα με τις αμερικανικές εκλογές, αφού έχει εργαστεί και με τον Τραμπ και με τον Μπάιντεν.
Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Γιορτάζουμε την δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο. Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Συναντιόμαστε στην Ουάσιγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και ανθεκτικής αμυντική συμμαχία του κόσμου. Συναντιόμαστε σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, σε μία περίοδο που υφίσταται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Σε μία περίοδο που θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, με αυτή την αναίτια επίθεση.

Αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις. Και είναι μία περίοδος που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την δέσμευσή μας να ξοδεύουμε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο να ανταποκριθούν σε αυτόν τον στόχο, αλλά και να τον υπερβούν και να εναρμονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες για να ενισχύσουμε την συμμαχία.

Είμαι θερμός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει να ξοδεύουμε απλά περισσότερα, πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι στο πως δαπανούμε πόρους για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα. Και να ενισχύσουμε τις κοινές αμυντικές μας δυνατότητες είναι συμπληρωματικό στη δομή του ΝΑΤΟ. Ενισχύει το ΝΑΤΟ και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο για να εστιάσουμε στο πως ενισχύουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι στο συμφέρον μας να το κάνουμε.

Δεν θα σχολιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα (σ.σ τις αμερικανικές εκλογές). Έρχονται εκλογές στις ΗΠΑ και φυσικά θα σεβαστούμε την απόφαση των Αμερικάνων πολιτών. Προσωπικά έχω εργαστεί και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτό που για εμάς είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό που ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία, στη «μη αναστρέψιμη πορεία της» προς την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πρόθυμες να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Το προσχέδιο χαρακτηρίζει επίσης την Κίνα αποφασιστικής σημασίας συνεργό της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει, ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέτει συστημικές προκλήσεις στην Ευρώπη και την ασφάλεια.

«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε (την Ουκρανία) στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι 32 χώρες, στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΑΕ: Πολυετείς καθείρξεις σε υπηκόους Μπανγκλαντές επειδή…διαδήλωσαν

Στη βουλή το νομοσχέδιο για την ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη

Πάνω από 70 οι νεκροί από σημερινές επιθέσεις του Ισραήλ στο Χαν Γιούνις της Γάζας

Κασσελάκης: Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα η Attica Bank

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα