Με δημόσια επιστολή ο Εμανουέλ Μακρόν, προχώρησε στην πρώτη επίσημη δήλωσή του μετά τις εκλογές στη Γαλλία, γνωστοποιώντας, πως λόγω πολιτικού αδιεξόδου η δική του κυβέρνηση θα παραμένει στην εξουσία μέχρι να υπάρξει μια κυβερνητική πλειοψηφία. Το σενάριο της διακυβέρνησης με προεδρικά διατάγματα επανέρχεται στο προσκήνιο.
Υπενθυμίζεται πως νικητής, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, αναδείχθηκε το Λαϊκό Μέτωπο, η εκλογική συνεργασία Αριστεράς, Κεντροαριστεράς και Οικολόγων. Το κόμμα του Μακρόν, επωφελούμενο από τη συμμαχία των δημοκρατικών δυνάμεων κατά της ακροδεξιάς στο δεύτερο γύρο, βρέθηκε στη δεύτερη θέση, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στην τρίτη.
Η χώρα, αν και με νέα δεδομένα, συνεχίζει να βρίσκεται σε πολιτική κρίση από την οποία κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε και με ποιον τρόπο θα μπορέσει να βγει. Η συμμαχία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, επιβεβαιώνοντας τον ετερόκλητο χαρακτήρα της, αδυνατεί επί του παρόντος να καταλήξουν στην επιλογή ενός πρωθυπουργού και μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Έτσι, ο Εμανουέλ Μακρόν ενημέρωσε τους Γάλλους πως παρά την ήττα του, το κόμμα του θα συνεχίσει τη στη διακυβέρνησή της χώρας έως ότου βρεθεί η αναγκαία πλειοψηφία. Σημειώνεται πως το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο να περνάει κρίσιμες αποφάσεις με διατάγματα, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Αυτό είχε συμβεί και με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η οποία λόγω σφοδρών αντιδράσεων για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δεν πέρασε από τη Βουλή, αλλά εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα.
Το σενάριο της διακυβέρνησης με προεδρικά διατάγματα είχε απασχολήσει και προεκλογικά, όπως και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών. Η επόμενη μεγαλύτερη πρόκληση αναμένεται να είναι ο προϋπολογισμός.
«Κανείς δεν νίκησε» στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος στην επιστολή του και κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στον κοινοβουλευτισμό, σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην προάσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας, αναγκαστικά πολλαπλής, για τη χώρα».
Σημείωσε δε πως χρειάζεται χρόνος για τη συγκρότηση αυτής της πλειοψηφίας. Η κατάσταση, ανέφερε στην επιστολή, «προϋποθέτει να αφήσουμε λίγο χρόνο στις πολιτικές δυνάμεις να οικοδομήσουν αυτούς τους συμβιβασμούς» πριν προχωρήσει ο διορισμός ενός νέου πρωθυπουργού. Και πρόσθεσε: «Μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση (σημ: η δική του με πρωθυπουργό τον Γκαμπριέλ Ατάλ) θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητές της και στη συνέχεια θα είναι υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις, όπως απαιτεί η δημοκρατική παράδοση».
Υπενθυμίζεται, πως ο Γκαμπριέλ Ατάλ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κατέθεσε την παραίτησή του, ωστόσο ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν την έκανε δεκτή. Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να συνεχίσει να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας», όπως ανακοινώθηκε από τα Ηλύσια Πεδία.
Μετά την απόφαση του Γάλλου Προέδρου ο Ατάλ δηλώνει πως θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του για όσο χρόνο χρειασθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο, με αιχμές για τον Μακρόν, πως οι εκλογές δεν ήταν δική του επιλογή. Ο Ατάλ, υιοθετώντας το αφήγημα των δύο άκρων, εξέφρασε τουλάχιστον την ικανοποίησή του πως καμία «ακραία πολιτική δύναμη» δεν συγκροτεί κυβερνητική πλειοψηφία, εννοώντας την ακροδεξιά της Λεπέν και την Αριστερά του Μελανσόν, μέρος του συνασπισμού του Λαϊκού Μετώπου.