ΑΘΗΝΑ
22:38
|
22.07.2024
Την πρόταση κατέθεσε το ακραίο ισλαμιστικό κόμμα Huda-Par, το οποίο στις περσινές προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τουρκική Εθνοσυνέλευση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόταση σοκ έγινε δεκτή από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, να συζητηθεί στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου που αφαιρεί την τουρκική ιθαγένεια και δημεύει την περιουσία τους στην Τουρκία από πολίτες που έχουν παράλληλα και ισραηλινή ιθαγένεια και υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό.

Την πρόταση κατέθεσε το μικρό ακραίο ισλαμιστικό κόμμα Huda-Par, το οποίο στις περσινές προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Huda-Par, Ζεκεριγιά Γιαπιτζιόγλου, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι η πρόταση του κόμματός του «προβλέπει ότι οι δολοφόνοι που διαπράττουν γενοκτονία, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, θα δικάζονται και θα τιμωρούνται στην Τουρκία και ότι όσοι μεταξύ των πολιτών με διπλή ιθαγένεια δεν συμμορφώνονται με το κάλεσμα για “επιστροφή στην πατρίδα” θα στερούνται την ιθαγένειά τους εντός τριών μηνών και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα δημεύονται».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «χιλιάδες άτομα με τουρκική υπηκοότητα συμμετέχουν ουσιαστικά στη γενοκτονία του σιωνιστικού Ισραήλ στη Γάζα. Πληροφορίες αναφέρθηκαν στον Τύπο ότι τουλάχιστον 4 χιλιάδες άτομα με τουρκικά διαβατήρια πήγαν στη Γάζα και συμμετείχαν πράγματι στο έγκλημα της γενοκτονίας».

Την πρόταση για τη διεξαγωγή συζήτησης επί του σχεδίου νόμου στήριξαν με την ψήφο τους οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Υπέρ της πρότασης ψήφισαν επίσης και τα έτερα ισλαμιστικά κόμματα, το Κόμμα Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν και το Κόμμα της Ευτυχίας.

Αντιθέτως, καταψήφισε το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μουράτ Εμίρ, να δηλώνει ότι πρόκειται «για ένα εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο θέμα».

Τόνισε ότι κανείς που θέλει να αποκαλείται άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί «την απάνθρωπη σφαγή που ισοδυναμεί με γενοκτονία στη Γάζα», ωστόσο είπε «δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε μια ομιλία εδώ με βάση ειδήσεις που βασίζονται σε ασαφή στοιχεία» και υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, υπάρχει υπουργείο Εσωτερικών στην Τουρκία, το AKP κυβερνά την Τουρκία».

Υποστήριξε ακόμη, ότι εάν κάποιος από την Τουρκία πήγε με διαβατήριο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί μέτρα.

Το σχέδιο νόμου του Huda-Par μπήκε στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το προσεχές διάστημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαγωνισμός φωτογραφίας Big Picture Natural World

ΗΑΕ: Πολυετείς καθείρξεις σε υπηκόους Μπανγκλαντές επειδή…διαδήλωσαν

Στη βουλή το νομοσχέδιο για την ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη

Πάνω από 70 οι νεκροί από σημερινές επιθέσεις του Ισραήλ στο Χαν Γιούνις της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα